Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Duur ophalen overledene (meer dan 6 uur)


4 juli 2018

Vraag nummer: 55539

Een kennis overleed om 10:00u. Haar lichaam werd 's middags om 16:30u pas opgehaald. Het was hoogzomer en warm in huis. Ondanks ons aandringen deed men dit niet eerder.
Is er een maximale tijd tussen overlijden en ophalen van het lichaam?

Met vriendelijke groet,
Marieke

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn geen regels voor de termijn waarbinnen een overledene moet zijn opgehaald. Het ophalen kan alleen geschieden door of via een uitvaartonderneming. Dan moet de familie daar natuurlijk eerst de opdracht voor geven, na een onderneming voor een begrafenis of crematie uitgekozen te hebben.

Het is natuurlijk wenselijk, zeker met warm weer, om de overledene snel op te halen en het lichaam snel te verzorgen en te koelen. Maar daar staan geen termijnen voor.

Ik vind het ook te lang duren, als iemand om 10.00 uur overleden is en direct een uitvaartonderneming ingeschakeld is, dat de overledene dan pas na ruim 6 uur wordt opgehaald. Maar misschien waren er meerdere overledenen die ochtend, misschien heeft deze onderneming geen eigen vervoer maar wordt voor transport een extern bedrijf ingeschakeld dat ook meerdere overbrengingen had. Er kunnen meerdere redenen zijn.

Ik denk dat de familie van die kennis er goed aan doet om dit punt te bespreken met de uitvaartonderneming. Het zorgt voor onrust, onvrede en een slechte start van de besprekingen voor de uitvaart. Het maakt mijns inziens ook verschil of de onderneming direct heeft beloofd om snel te komen, dan wel dat men gewaarschuwd heeft dat er nog meerdere overledenen waren zodat men niet onmiddellijk kon komen.
Hoe dan ook, men moet het bespreken. Niet u met mij, maar de naaste familie met de betreffende onderneming.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Wilt u de kosten van een uitvaart niet onnodig laten oplopen? Denk dan eens aan een budgetbegrafenis of budgetcrematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >