Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlof tot cremeren/begraven


30 juli 2016

Vraag nummer: 46906

Beste Mr. van der Putten,

Onlangs sprak ik een collega uitvaartondernemer.
In de aula van een crematorium, vlak voor de plechtigheid, kwam deze collega er achter dat er een verkeerd verlof was afgegeven door de gemeente waar de aangifte was gedaan. Het betrof hier een crematie en op het verlof stond; begraven.
Nu hoorde ik ook dat je met een verlof tot begraven wél mag cremeren maar met een verlof tot cremeren niet mag begraven. Wat is waar?

Hartelijke groet,
Ans van Vulpen,
Uitvaartzorg Memorans

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In mijn optiek kan men met een verlof tot begraven ook cremeren en met een verlof tot cremeren ook begraven. Sommige gemeenten geven ook standaard een 'verlof tot begraven of cremeren' af, zodat men na het vragen van het verlof nog alle vrijheid heeft om een keuze te maken of van keus te veranderen.

Of men met een verlof tot begraven ook kan cremeren en met een verlof tot cremeren ook kan begraven, is een besluit van de houder van het crematorium of de houder van de begraafplaats. Die moeten het accepteren. Maar zijn niet verplicht om het te accepteren. Maar in mijn optiek kunnen ze het wel accepteren, omdat er geen eisen zijn gesteld als iemand het ene of het andere verlof aanvraagt.

Dat u hoorde dat je met een verlof tot begraven wél mag cremeren maar met een verlof tot cremeren niet mag begraven, is onzin en lijkt mij ook onlogisch. Mij zou eerder lijken dat je met een verlof tot cremeren wel zou mogen begraven, maar met een verlof tot begraven niet zou mogen cremeren. Andersom dus. De logica daarvan zou zijn dat je na een begraving, als zou blijken dat het een misverstand is, altijd nog kunt cremeren. Maar andersom niet.
Maar goed, dat het een wel zo mogen en het ander niet, is een broodje aap.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE