Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verlof tot cremeren/begraven

30 juli 2016

Vraag nummer: 46906

Beste Mr. van der Putten,

Onlangs sprak ik een collega uitvaartondernemer.
In de aula van een crematorium, vlak voor de plechtigheid, kwam deze collega er achter dat er een verkeerd verlof was afgegeven door de gemeente waar de aangifte was gedaan. Het betrof hier een crematie en op het verlof stond; begraven.
Nu hoorde ik ook dat je met een verlof tot begraven wél mag cremeren maar met een verlof tot cremeren niet mag begraven. Wat is waar?

Hartelijke groet,
Ans van Vulpen,
Uitvaartzorg Memorans

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In mijn optiek kan men met een verlof tot begraven ook cremeren en met een verlof tot cremeren ook begraven. Sommige gemeenten geven ook standaard een 'verlof tot begraven of cremeren' af, zodat men na het vragen van het verlof nog alle vrijheid heeft om een keuze te maken of van keus te veranderen.

Of men met een verlof tot begraven ook kan cremeren en met een verlof tot cremeren ook kan begraven, is een besluit van de houder van het crematorium of de houder van de begraafplaats. Die moeten het accepteren. Maar zijn niet verplicht om het te accepteren. Maar in mijn optiek kunnen ze het wel accepteren, omdat er geen eisen zijn gesteld als iemand het ene of het andere verlof aanvraagt.

Dat u hoorde dat je met een verlof tot begraven wél mag cremeren maar met een verlof tot cremeren niet mag begraven, is onzin en lijkt mij ook onlogisch. Mij zou eerder lijken dat je met een verlof tot cremeren wel zou mogen begraven, maar met een verlof tot begraven niet zou mogen cremeren. Andersom dus. De logica daarvan zou zijn dat je na een begraving, als zou blijken dat het een misverstand is, altijd nog kunt cremeren. Maar andersom niet.
Maar goed, dat het een wel zo mogen en het ander niet, is een broodje aap.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder