Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijdensakte


9 november 2008

Vraag nummer: 5841  (oude nummer: 11645)

hoe kom ik aan een overlijdens akte van mijn broer mijn oudste zus wil hem niet geven daar ik al 30 jaar geen contact met haar heeft ze zegt dat ze hem niet heeft ik heeft hem nodig voor verwerpen van erfdeel

Antwoord:

Geachte heer,

Een overlijdensakte bestaat niet.

De ambtenaar van de Burgerlijke Stand maakt nadat iemand aangifte gedaan heeft van het overlijden wel een akte van overlijden op. En die akte wordt opgenomen in het register van overlijden. Het register van overlijden is een onderdeel van de gemeentelijke basisadministratie. Die akte van overlijden wordt dus nooit aan nabestaanden afgegeven.

Wat men in de wandeling soms ook wel een 'akte van overlijden' of een 'overlijdensakte' noemt en wat u bedoelt, is een uittreksel uit het register van overlijden van de Burgerlijke Stand. Er kunnen onbeperkt uittreksels worden opgevraagd en afgegeven als dat nodig is. U kunt er 1000 krijgen, als u er maar 1000 betaalt; dat is alleen een dure grap.

Wat moet u doen?
U neemt contact op met de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar uw broer is overleden en dan kunt u om een uittreksel vragen. U kunt naar het loket gaan als u in de buurt woont, of anders een briefje schrijven met de doopnamen en geboorte- en sterfdata van uw broer, zodat men kan lezen om wie het precies gaat. Een uitttreksel kost meen ik iets tussen de 10,- en 11,- euro.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE