Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijdensakte maar plaats overlijden niet bekend


30 juli 2020

Vraag nummer: 61287

Beste,

Ik ontving van de belastingdienst een brief dat mijn vader is overleden en of ik de gegevens van de contactpersoon wil doorgeven. Ik heb al ruim 20 jaar geen enkel contact met mijn Pa en aangezien ik vermoed dat er weer een schuld loopt bij de belastingdienst (waarom zouden ze mij anders benaderen) wil ik afstand doen van een eventuele erfenis. Hiervoor heb ik een akte van overlijden nodig maar die kan ik nergens opvragen omdat mijn Pa sinds ons laatste contact niet meer op het oude adres woont. Ik heb geen familie of kennissen die mij hierbij kunnen helpen en de gemeente waar mijn Pa destijds woonde zegt ook niet te kunnen helpen. De belastingdienst kan mij niets verder vertellen omdat ik dan het BSN-nummer van mijn Pa moet geven en die is mij niet bekend.
Hoe kom ik nu aan die akte van overlijden?
Kunt u mij hiermee helpen?
Mijn hartelijk dank alvast!

Antwoord:

Geachte heer,

Daar kan ik u helaas geen antwoord op geven. Dit is een probleem op het terrein van het personen- en het familierecht. Mijn vakgebied is de wetgeving voor begraven en cremeren. Dat is dus iets anders.

Maar ik zou in uw plaats contact opnemen met een notaris. Die heeft mijns inziens wel de mogelijkheid om te achterhalen waar en wanneer uw vader overleden is. Die gegevens staan immers in de Burgerlijke Stand, tegenwoordig de Basisregistratie Personen (BRP) geheten.
U en ik kunnen daar geen gegevens uit opvragen. Maar een notaris kan dat mijns inziens wel.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Vaststellen dood / akte van overlijden / verlof tot begraven of cremeren'. Ik verwijs vaker naar het notariaat en krijg nooit de melding terug dat dat niet geholpen heeft.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >