Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijdensakte als je niet weet waar iemand gestorven is


16 februari 2019

Vraag nummer: 57328

Via de belastingdienst weet ik dat mijn vader overleden is. Ik had al geruime tijd geen contact met hem. Nu heb ik voor het verwerpen van de erfenis een overlijdensakte nodig. Ik weet alleen niet in welke gemeente hij is overleden. Hoe kan ik daar achter komen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat moet bekend zijn bij de Burgerlijke Stand, lijkt mij. Ik zou - als ik u was - uw gemeente om advies vragen.

Het ligt trouwens voor de hand om eerst eens de vraag te stellen in de gemeente waar uw vader woonde toen u nog contact had. Misschien is hij nooit verhuisd of alleen binnen de gemeente. Voorts kunt u bedenken, als uw vader in een dorp woonde, in welk ziekenhuis hij zou komen als hij ziek zou worden. Misschien is hij daar overleden. Dan is de gemeente waar dat ziekenhuis staat de gemeente van overlijden. Ik schat dat als u deze twee gemeenten benadert, de kans 95% is dat u de gemeente van overlijden te pakken hebt. 98%, als u vervolgens enkele buurgemeenten probeert. Ik weet niet hou oud uw vader is, maar oudere mensen hebben meestal geen reden meer om ergens ver weg te gaan wonen. Werk en de liefde, de belangrijkste verhuisredenen voor jongeren, spelen dan geen grote rol meer. Een enkeling gaat naar de regio van zijn jeugd. Oudere mensen verhuizen niet naar willekeurige plaatsen.

Het is in ieder geval voor een notaris mogelijk om dit te achterhalen, maar dan zijn er waarschijnlijk kosten aan verbonden.

Voor een tip hoe u er zelf achter kunt komen, kunt u altijd een notariskantoor in uw woonplaats bellen. Een kort (telefonisch) advies is vaak kosteloos.

U kunt ook de Notaristelefoon bellen: 0900 - 346 93 93 (EUR 0,80 per minuut). De deskundige medewerkers (notarissen, kandidaat-notarissen en oud-notarissen) zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Zie voor vragen over het erfrecht ook de video-adviesrubriek: home > infotheek > reportages > vragen en antwoorden experts > notarieel:

Zoals: Naar de notaris als iemand is overleden?


Of bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE