Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijdens papieren kleine wijziging in de wettekst


23 oktober 2002

Vraag nummer: 1315  (oude nummer: 1663)

Thu Nov 23 23:28:22 2000

Geachte heer van der Putten,
bedankt voor uw snelle reactie op mijn vraag over de begraaftermijn en de eventuele gevolgen van thanatopraxie op deze.
Fijn dat u mijn menig hieromtrent deelt.
Toch nog een vraag, in uw reactie schrijft u dat er over een of twee jaar een wetswijziging aan komt.
Misschien is het dan makkelijk of wenselijk om onnodige risico's en het gesoebat over overlijdenspapieren met doktersassistente's en doktoren te voorkomen, om in artikel 7.1 van de wet op te nemen dat de arts de verklaring van natuurlijk overlijden ONVERWIJLD invuld. (Het formulier voor het CBS kan hij daarna in de praktijk waar hij alle medische gegevens heeft op zijn gemak invullen en opsturen naar de gemeente)Dit ook ter voorkoming van eventuele problemen bij of na het overbrengen van een overledene. Meestal is de arts niet meer ter plekke als wij de overbrenging dienen te verzorgen en vaak wordt geen enkele verklaring achtergelaten waaruit blijkt dat de overledene een natuurlijke dood is gestorven. (Wij moeten dan maar afgaan op mededelingen van de aanwezige nabestaanden) Met de steeds meer verhardende maatschappij is het niet ondenkelijk dat een overledene wordt verplaatst die geen natuurlijke dood is gestorven. (Hetgeen dan achteraf pas wordt geconstateerd) Dit kan voor ons als uitvaartondernemers minder prettige gevolgen hebben. Door een hulp officier werd mij eens verteld dat wij in principe niemand mogen verplaatsen tenzij wij ons overtuigd hebben van een natuurlijke dood. Dit kan alleen door een overlijdensverklaring betreffende natuurlijke dood afgegeven door de schouwende arts die ter plekke aanwezig is geweest.
Deze wijziging is misschien een goede suggestie om zowel de belangen van de Arts,( goede schouw ter plekke) familie (geen extra kosten i.v.b. met reis- wachtijden van de uitvaartverzorger voor ophalen papieren bij arts) en uitvaartondernemers (soepelere afhandeling) te behartigen.
In afwachting van uw reactie.
Met vriendelijke groeten
J. Dorssers

Antwoord:

Fri Nov 24 12:20:14 2000

Geachte heer Dorssers,

Ik hoor zoveel klachten over de afgifte van de verklaring van overlijden door artsen, van uitvaartondernemers maar ook van gemeenten, dat het m.i. inderdaad gerechtvaardigd is om de wet enigszins aan te scherpen. Ik zal dit eens in mijn contact met het ministerie inbrengen.

mr W.G.H.M. van der Putten

24 november 2000

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE