Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onjuist tijdstip van overlijden


1 juli 2009

Vraag nummer: 6677  (oude nummer: 13340)

Kunt U aangeven hoe het door de gemeente gehanteerde tijdstip van overlijden kan worden aangepast aan de feitelijkheid. Mijn zoon is volgens het tijdstip opgegeven door de gemeentelijk lijkschouwer op 15 juni 2009, terwijl dat volgens mij moet zijn 16 juni 2009.
Als het tijdstip van overlijden niet exact vast te stellen is moet dan als overlijdens datum niet gehanteerd worden de datum van aantreffen van het stoffelijk overschot? Ik kan in de wet op de lijkbezorging daar in het geheel niets over vinden.
Dank U wel.
XX

Antwoord:

Geachte heer,

De Wet op de lijkbezorging regelt niets over de datum van overlijden en het doen van aangifte en dergelijke; dat is het Burgerlijk Wetboek.
De gemeente hanteert de datum die en het tijdstip dat in de verklaring van overlijden van de schouwarts is opgenomen. De gemeente heeft geen eigen wetenschap van deze feiten en kan ze ook niet zelf controleren.

U kunt de gemeente vragen wat u kunt doen als u meent dat de verklaring van overlijden van de arts onjuist is. Ik weet het niet. Er zijn geen procedures of bezwaar- of beroepsregelingen voor. Mij lijkt niettemin dat als duidelijk is dat sprake is van een fout, deze hersteld moet kunnen worden. Maar de vraag is dan hoe u zeker weet en met 100% zekerheid kunt aantonen dat de juiste datum 16 juni 2009 en niet 15 juni 2009 is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >