Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Moet een verlof begrafenis OF crematie aanduiden?


16 april 2009

Vraag nummer: 6416  (oude nummer: 12789)

Het valt mij op dat gemeentes verschillend omgaan met de vermelding op een verlof tot begraven/verbranden; namelijk de ene gemeente vermeldt nadrukkelijk maar 1 wijze van lijkbezorging, de andere laat het open (vermeldt begraven/verbranden), zonder dus de keuze aan te geven. Mag dat laatste of moet er vermeld worden wat de wijze van lijkbezorging is? Het komt mij namelijk heel onlogisch over (dan kan je net zo goed een algemeen verlof tot lijkbezorging afgeven). Als het toegestaan is de keuze open te laten, mag een crematorium/begraafplaats dan eisen dat op het verlof de keuze aangegeven wordt? Uiteraard heeft u ook een mening of de laatste vraag een zinvolle eis bevat en daar ben ik ook benieuwd naar!
Met vriendelijke groet,

Mieke Verkuil-Signorini

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Inderdaad gaan gemeenten hier verschillend mee om. De wetgever bedoelt van oudsher dat er een keuze wordt gemaakt, dus dat een verlof tot begraven of een verlof tot verbranden wordt afgegeven, ook omdat er vroeger verschil in de procedures zat. Bij crematie moest vroeger bijvoorbeeld ook door de gemeentelijke lijkschouwer geschouwd worden, als ik me goed herinner.
Maar gaandeweg is er geen enkel verschil meer (nodig). Ik meen dat het tegenwoordig eigenlijk alleen gaat om 'een algemeen verlof tot lijkbezorging'. En ik meen ook dat men aan de hand van een verlof tot begraven ook mag cremeren en aan de hand van een verlof tot verbranden ook begraven. Als de familie eerst aan cremeren denkt en dat die gedachte de basis is aan de hand waarvan de uitvaartverzorger een verlof tot verbranden aanvraagt, maar later een codicil wordt gevonden waaruit blijkt dat de overledene de voorkeur geeft aan begraven, dan vind ik het eigenlijk een onnodig formaliteit om het verlof tot verbranden om te wisselen in een verlof tot begraven. Het heeft geen enkel (rechts)gevolg.

Zie recent (van 25 maart 2009) ook vraag 12624 in de subrubriek Overige onderwerpen > Vaststellen dood / akte / verlof.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >