Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag alleen begrafenisondernemer aangifte overlijden doen?


27 augustus 2014

Vraag nummer: 39542

De gemeenteambtenaar van onze gemeente stelt dat aangifte van overlijden alleen gedaan kan worden door een begrafenisondernemer?
Volgens mij klopt dat niet, maar hoe overtuig ik die ambtenaar?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit is een van de vreemdste vragen die ik ooit in deze rubriek te behandelen heb gehad. Iedereen kan aangifte van overlijden doen. Ik heb nog nooit gehoord dat een ambtenaar van de burgerlijke stand dat in twijfel trok. Ik kan het mij eerlijk gezegd nauwelijks voorstellen, want medewerkers burgerzaken zijn in de regel stevig geschoolde ambtenaren. Maar goed, u zult de vraag niet voor niets stellen.

Hoe kunt u die ambtenaar overtuigen?
Door hem of haar te vragen om in de wet aan te wijzen waar zou staan dat alleen een uitvaartondernemer aangifte van overlijden kan doen.
Door hem of haar er op te attenderen dat er geen enkele verplichting is om voor het regelen van een uitvaart een uitvaartonderneming in te schakelen. Zie:

Omdat men niet verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen, zou volgens de redenering van die ambtenaar in die gevallen geen aangifte van overlijden gedaan kunnen worden.
U kunt ook alleen een verlof tot begraven of cremeren vragen. Er staat nergens in de wet dat eerst aangifte van overlijden moet zijn gedaan. Een verlof tot begraven of cremeren kan ook iedereen vragen. Men moet dan alleen een verklaring van overlijden van een arts aan de ambtenaar overhandigen.
U kunt de ambtenaar adviseren om eens even te bellen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het ministerie van Binnenlandse Zaken of de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken.
U kunt de ambtenaar ook op deze site wijzen.
U kunt de ambtenaar dit antwoord laten lezen.

Mocht dit allemaal niet werken, dan kunt u de ambtenaar vragen om zijn of haar weigering in een paar regels onmiddellijk op schrift te stellen. Dan kunt u daar formeel bezwaar tegen maken en een klacht over indienen bij het college van burgemeester en wethouders.
U kunt vragen of de ambtenaar zijn leidingsgevende er bij wil halen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >