Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe kan ik achterhalen wanneer de oom van mijn echtgenoot overleden is


20 januari 2017

Vraag nummer: 49159

Via-via hebben wij gehoord dat de oom van mijn echtgenoot is overleden. We weten echter niet wanneer. Ik heb naar de gemeente gebeld waar hij woonde, maar kreeg daar te horen dat die informatie niet wordt verstrekt aan derden, alleen aan belanghebbenden. Wanneer ben je belanghebbende? En waar kan ik terecht met mijn vraag?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik krijg de afgelopen weken vergelijkbare vragen om de paar dagen. Maar deze adviesrubriek is er voor de wetgeving en regels voor begraven en cremeren. De vraag of iemand overleden is, ligt niet op het vlak van begraven en cremeren of van de uitvaart in het algemeen. Ik heb er dan ook geen sluitend antwoord op.

Misschien moet u tegen de gemeente zeggen dat u belanghebbende bent, of beter gezegd uw echtgenoot, omdat hij misschien erfgenaam is.
Voor zover ik weet kan alleen de gemeente van overlijden een overlijdensakte afgeven.

Er bestaat niet 1 landelijk register van overledenen. Men moet via de gemeente van overlijden een akte opvragen. Maar volgens mij kunnen andere gemeenten ook in het BRP (Basisregistratie personen) kijken en zien of iemand nog leeft of niet. Dus u zou gewoon ook een aan de afdeling Burgerzaken van uw gemeente kunnen vragen hoe u hier achter komt.

Ook een manier om hier achter te komen, is - denk ik - het inschakelen van een notaris. Die kan zulke gegevens vermoedelijk wel opvragen. Daar zullen waarschijnlijk kosten aan verbonden zijn. Maar misschien vallen die wel mee.

Nog een mogelijkheid is contact opnemen met de begraafplaatsen en crematoria in de gemeente of de regio waar die oom gewoond heeft. Zij zijn wettelijk verplicht om te vertellen of iemand bij hen is begraven of gecremeerd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE