Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Fout in overlijdensakte


19 november 2015

Vraag nummer: 44273

Hoe kan een overlijdensakte gewijzigd worden?

Ik heb een internationaal overlijdensbericht nodig, maar de 'echtgenoot van' is verkeerd ingevuld (moest mijn moeder zijn, en niet zijn vriendin).

Dit moet gewijzigd worden naar mijn moeder, maar nergens informatie over te vinden hoe dat in zijn werk gaat.

Antwoord:

Geachte heer,

Met 'de overlijdensakte' bedoelt u waarschijnlijk het 'uittreksel uit het register van overlijden' van de gemeente waar aangifte is gedaan van het overlijden van uw vader.

Ik vermoed dat de gegevens afkomstig zijn van de Gemeentelijke BasisAdministratie (GBA). In de GBA worden de persoonsgegevens bijgehouden van iedereen die in Nederland woont. De overheid gebruikt deze persoonsgegevens om haar taken uit te kunnen voeren.

Ik weet niet zeker hoe men gegevens in de GBA (en een nieuwe akte) kan laten wijzigen, als deze fout zouden zijn. Deze site gaat over de wettelijke regels voor begraven en cremeren. Maar de GBA ligt op het vlak van het personen- en familierecht en de verantwoordelijkheid van de overheid voor de juiste registratie. Het ligt echter voor de hand om contact op te nemen met de gemeente.

Ik heb zelf wel eens meegemaakt dat er een fout(je) in het GBA stond. Mijn dochter Anne stond na een verhuizing opeens als Anna te boek bij de burgerlijke stand van onze nieuwe gemeente. Bleek een typefoutje te zijn bij het overtypen van gegevens van de oude gemeente. Uiteraard kon ik aantonen dat het eerst anders was. Het werd zonder probleem veranderd.

In uw geval zou ik gewoon maar eens bij de gemeente informeren. Er is altijd een mogelijkheid om gegevens gecorrigeerd te krijgen. Maar u moet dan natuurlijk wel kunnen bewijzen dat er ergens een fout staat. Als uw ouders gescheiden waren is het overigens logisch dat uw moeder niet meer als 'echtgenote' genoemd werd. Als zij formeel niet gescheiden waren, is het een fout.

Een internationaal uittreksel van de overlijdensakte is in meerdere talen beschikbaar en is op te vragen bij de gemeente van overlijden. Men kan dat tegenwoordig ook vaak via de site van de betreffende gemeente doen, als men over een DigiD beschikt. In het uittreksel staan alleen de persoonsgegevens die op de akte staan. Het meertalig uittreksel is voor zover mij bekend in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Servo-Kroatisch.
De akte kost € 12,70 (tarief 2015).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE