Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Formulier verlof tot begraven/cremeren


25 maart 2009

Vraag nummer: 6333  (oude nummer: 12624)

Als een begrafenis-ondernemer op de begraafplaats een overledene wil begraven en het blijkt dat de ondernemer een verlof tot cremeren bij zich heeft. Is het toegestaan tot begraven over te gaan. En als een begrafenisondernemer wil cremeren en hij heeft een verlof tot begraven bij zich, is dit toegestaan?
Het komt de laatste tijd ook voor dat begrafenisondernemers een formulier hebben met de tekst: verlof tot begraven/cremeren. Is dit toegestaan?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het verlof tot begraven is geheel inwisselbaar voor het verlof tot cremeren. En andersom. Dus mag met het ene verlof ook het andere gedaan worden. De nabestaanden kunnen zich na een voorbespreking met een uitvaartondernemer immers bedenken, of een codicil van de overledene vinden met een andere wens.

Het is eigenlijk het handigst als de gemeente direct een verlof tot begraven en/of cremeren geeft.
Maar ik meen dat de houder van een crematorium ook een verlof tot begraven mag accepteren, stel dat iemand wil begraven. Maar wellicht weigert men dat. Het crematorium mag het verlof tot begraven accepteren, maar moet het niet. Anders zou de wet neutraal spreken over het 'verlof tot lijkbezorging'. Het is niet afdwingbaar dat een crematorium een verlof tot begraven accepteert voor een crematie. Of dat een begraafplaatshouder een verlof tot crematie accepteert.

Ik heb indirect de vraag al beantwoord of een 'verlof tot begraven en/of cremeren' door een gemeente mag worden afgegeven. Ja, dat mag. Er zijn ook gemeenten die het standaard doen, ook als het niet expliciet wordt gevraagd. Het heeft geen nadelige consequenties.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >