Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Akte van overlijden


20 september 2004

Vraag nummer: 3318  (oude nummer: 4673)

mijn opa is overleden en mijn moeder regelt alles ondanks dat ze een stiefdochter is mijn opa had al jaren geen contact met zijn eigen dochter. Hij heeft ook een testament achter gelaten waar dit in staat. Nu wil zijn dochter ineens een copy van de akte van overlijden maar kan ze dit nu zomaar geven ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niet goed wat die dochter onder een 'akte van overlijden' verstaat. Iedereen kan bij het gemeentehuis een uittreksel vragen van het register van overlijden, dus zijn dochter ook. Dat uittreksel wordt soms ook 'akte van overlijden' genoemd. Maar de ├ęchte akte van overlijden die door de ambtenaar van de burgerlijke stand bij de gemeente wordt opgemaakt, blijft in het gemeentehuis. Die wordt opgenomen in het register van overlijden. En die krijgt niemand mee. Alleen een uittreksel is verkrijgbaar.

Uw moeder heeft zo'n uittreksel mogelijk gekregen van de uitvaartondernemer; uitvaartleiders nemen dat vaak mee als een soort service, als ze bij de gemeente toch de aangifte van overlijden regelen. Aan de hand van het uittreksel kan men naar een notaris, die een verklaring van erfrecht kan opstellen.
Een fotocopie van het uitreksel kan ook wel eens handig zijn bij kleine dingen zoals het opzeggen van abonnementen. Voor 'grote' zaken zoals het opnemen van geld van een bankrekening is een verklaring van erfrecht nodig.

Uw moeder kan gerust een fotokopie van dat uittreksel geven. De dochter kan het ook zelf bij de gemeente opvragen. Zo'n uittreksel kost trouwens wel wat geld, maar dat terzijde.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je samen met je huisdier worden begraven?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE