Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Akte van overlijden en rijbewijs / identiteitskaart


23 april 2004

Vraag nummer: 3082  (oude nummer: 4253)

Geachte,

klopt het dat wanneer een overlijden wordt aangegeven bij burgerlijke stand dat men enkel doodsbriefje A en B moet bijhebben en dat o.a. de identiteitskaart, rijbewijs, ... niet moeten ingediend worden opdat een akte van overlijden zou opgemaakt worden?

Bedankt bij voorbaat,

Filip

Antwoord:

Geachte heer,

Bij het doen van aangifte van overlijden (artikel 1:19h Burgerlijk Wetboek) is geen enkel document vereist. Tot de aangifte van overlijden is bevoegd wie daarvan uit eigen wetenschap kennis draagt. Aan de hand van de aangifte kan de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte van overlijden opmaken.

Alleen voor het vragen van verlof voor de begraving of verbranding zijn het doodsbriefje A en B dan wel een verklaring van geen bezwaar van een oficier van justitie nodig.

Men kan aangifte van overlijden doen, zonder een verlof tot begraving of verbranding te vragen. In normale gevallen zal men echter alles tegelijk doen: aangifte doen en direct verlof vragen.

Er zijn nooit een rijbewijs of een identiteitskaart vereist. Feitelijk is dat natuurlijk wel handig om de juiste persoonsgegevens en geboortedatum bij de hand te hebben. Heel veel mensen moeten diep nadenken om van hun dierbaren de juiste doopnamen in de juiste spelling en de correcte geboortedatum en -plaats te kunnen noemen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >