Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Akte van overlijden bij onbekende sterf lokatie en datum


31 januari 2017

Vraag nummer: 49381

Ik weet niet op welke datum en in welke gemeente mijn oud oom is overleden. Hoe kan ik in dit geval aan een akte van overlijden komen?
PS: de oud oom is in 1918 geboren. Volgens een familielid, die inmiddels ook al weer is overleden, is mijn oudoom al jaren geleden in Nederland overleden.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik krijg de afgelopen weken vergelijkbare vragen, om de paar dagen. Maar deze adviesrubriek is er voor de wetgeving en regels voor begraven en cremeren.
De vraag of iemand overleden is, ligt niet op het vlak van begraven en cremeren of van de uitvaart in het algemeen. Het is een kwestie van de Burgerlijke stand en dus van personen- en familierecht. Daar gaat deze site niet over. Maar ik probeer toch mee te denken.

Voor zover ik weet kan alleen de gemeente van overlijden een overlijdensakte afgeven.

Er bestaat niet 1 landelijk register van overledenen. Men moet via de gemeente van overlijden een akte opvragen. Maar volgens mij kunnen andere gemeenten ook in het BRP (Basisregistratie personen) kijken en zien of iemand nog leeft of niet. Dus u zou gewoon ook een aan de afdeling Burgerzaken van uw gemeente kunnen vragen hoe u hier achter komt.

Ook een manier om hier achter te komen, is - denk ik - het inschakelen van een notaris. Die kan zulke gegevens vermoedelijk wel opvragen. Daar zullen waarschijnlijk kosten aan verbonden zijn. Maar misschien vallen die wel mee.

Nog een mogelijkheid is contact opnemen met de begraafplaatsen en crematoria in de gemeente of de regio waar die oom gewoond heeft. Zij zijn wettelijk verplicht om te vertellen of iemand bij hen is begraven of gecremeerd. Dan moet u alleen volledige doopnamen en een geboortedatum geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >