Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afgeven van een verklaring van natuurlijke dood door ziekenhuis-arts


19 oktober 2002

Vraag nummer: 1287  (oude nummer: 1633)

Sun Nov 19 17:23:07 2000

Mag, gezien artikel 6 van de Wet op de lijkbezorging een zaal-arts, dan wel behandelend arts in een ziekenhuis de overlijdenspapieren tekenen van een van zijn eigen patiƫnten dan wel een natuurlijke dood afgeven voor een van zijn eigen patiƫnten?

Antwoord:

Sun Nov 19 20:54:42 2000

Geachte heer of mevrouw,

Het mag niet alleen; het moet zelfs.
De behandelend arts in een ziekenhuis is juist de aangewezen persoon om de verklaring van overlijden af te geven. Tenminste, als hij of zij overtuigd is van de natuurlijke doodsoorzaak. Uit zichzelf, door ziekte of ouderdom, zonder invloed van buitenaf, spontaan, weet u wel.
De ziekenhuis-arts mag geen verklaring afgeven als hij twijfelt aan de doodsoorzaak, of wanneer sprake is van euthanasie e.d.

De ziekenhuis-arts mag alleen niet optreden als lijkschouwer, zo blijkt uit artikel 6 Wlb, want hij heeft binnen die in dit artikel genoemde termijn van 2 jaar bij betrokkenen medische handelingen verricht. (We nemen tenminste aan dat men in een ziekenhuis niet werkloos staat toe te kijken als iemand ziek is en dood dreigt te gaan). Een en ander zou kunnen spelen als de heer A in januari in het ziekenhuis is behandeld. Hij gaat weer naar huis en hij wordt in april dood onder aan de trap gevonden. Stel dat de betrokken ziekenhuis-arts ook een aanstelling als gemeentelijk lijkschouwer heeft, dan mag hij/zij die lijkschouw niet doen (bijvoorbeeld om na te gaan of de heer A boven aan de trap een hartaanval heeft gehad, is gevallen en pas door de val zijn nek heeft gebroken (zodat het uiteindelijk een natuurlijke dood is), dan wel alleen zijn nek heeft gebroken en blijkt dat de trap is ingesmeerd met groene zeep. In het laatste geval moet de politie onderzoeken wie die zeep heeft gesmeerd.

In de normale gevallen dat iemand 'gewoon' in een ziekenhuis overlijdt, kan de behandelend arts dus gerust een verklaring van overlijden door natuurlijke dood afgeven.

mr W.G.H.M. van der Putten

19 november 2000

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >