Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Acte van overlijden


13 oktober 2008

Vraag nummer: 5749  (oude nummer: 11450)

Een vriend van mij ligt op sterven in het hospice te danikken, nu is er onduidelijkheid of ik straks de acte van overlijden mag ontvangen of dat dat via de uitvaartondernemer moet lopen. Wij ( vrienden) hebben de gehele uitvaart zelf al geregeld. En nu rijst ook de vraag of Gerrit echt pas na drie dagen begraven mag worden of dat dit op een of andere manier eerder mag?

MVG Linda

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Iedereen die kennis draagt van het overlijden kan bij de gemeente van overlijden aangifte doen van het overlijden, als hij of zij ook de verklaring van overlijden van de arts heeft en die aan de gemeente kan geven (samen met een formulier voor het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat de arts in een gesloten enveloppe moet meegeven).
U kunt dan ook een verlof tot begraven vragen; dat verlof is nodig voor de begrafenis. Het moet bij de begraafplaats worden ingeleverd.

Een akte van overlijden is een uittreksel uit het register van overlijden. U hebt het voor de begrafenis zelf niet nodig. De erfgenamen kunnen het nodig hebben om de nalatenschap af te wikkelen.

De aangifte van overlijden bij de gemeente en het vragen van het verlof tot begraven hoeft niet door of via een uitvaartondernemer te gebeuren.

Ik weet niet waar u vandaan haalt dat iemand pas na 3 dagen begraven mag worden. Het mag eerder, maar niet binnen 36 uur na het overlijden. Maar sneller is praktisch vaak gewoon ook niet uitvoerbaar. Bijvoorbeeld een begraafplaatsbeheerder zal 1 of 2 dagen tevoren moeten weten dat er iemand begraven moet worden. Het kan zijn dat er toevalig al een andere begrafenis gepland is en dan kunt u ook niet terecht.
Vrienden en familie zullen waarschijnlijk van het overlijden in kennis moeten worden gesteld. Daar heb je toch ook minstens 1 of 2 dagen voor nodig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >