Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanvraag overleidings akte grootouders


1 december 2019

Vraag nummer: 59375

hoe zit het met een aanvraag als je geen bsn van je vader hebt en graag de ouders plus akte wil hebben van overledenen om achter te komen wat je achtergrond is

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Men kan een akte van overlijden aanvragen in de gemeente waar iemand overleden is. Als u de akten van uw grootouders wilt hebben, moet u dus weten waar zij overleden zijn. Dat hoeft niet de gemeente van hun woonplaats te zijn, dat kan ook de gemeente van een ziekenhuis of hospice zijn waar zij overleden zijn.

Echter, ik denk dat u een verkeerd beeld van een overlijdensakte hebt. Er staat niet in wat u zoekt.

In een overlijdensakte staat alleen dat een bepaalde persoon overleden is. Er staan de datum en de plaats van geboorte in en de datum en de plaats van overlijden. En of de overledene een man of een vrouw was.
Er staat soms ook vermeld of de overledene gehuwd was. Maar als de overledene al weduwe of weduwnaar is, staat er niet meer bij dat iemand gehuwd is geweest en met wie.
Op de akte staat ook niet wie de ouders van de overledene waren, of de overledene kinderen had en waar de overledene het laatst woonde.
In de akte staat ook geen BSN van de overledene.

Kortom, als u wilt weten wat uw achtergrond is, schiet u met de overlijdensaktes van overgrootouders en grootouders etc. helemaal niets op. Want er staat helemaal niets over ouders en kinderen en andere familierelaties van de overledene in zo'n akte. Ook niet waar zij woonden en vandaan kwamen.

Ik denk dat u eens moet gaan praten met iemand die verstand heeft van genealogie. Genealogen zijn mensen die op zoek gaan naar familierelaties en naar achtergronden van families.

In geboorteaktes en huwelijkspapieren staan wel familierelaties, wie de ouders zijn.

Zelf op internet zoeken heeft denk ik ook weinig zin. U moet iemand vinden die u kan uitleggen hoe en waar u de informatie die u zoekt wel kunt vinden.
Dat kan bijvoorbeeld zijn in zogenaamde persoonskaarten. Wat dat zijn en hoe u die kunt vinden, kunnen genealogen u uitleggen. Maar persoonskaarten zijn er alleen van mensen die al een tijdje geleden overleden zijn.
Een genealoog kan u dat allemaal uitleggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE