Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

A en B verklaring (toestemming Inspectie voor overtreden wet?)


28 november 2002

Vraag nummer: 1687  (oude nummer: 2053)

Fri Mar 1 15:46:03 2002

De vraag lijkt in eerste instantie op een cliché want vele malen eerder is gevraagd welke arts welke verklaring invult en de antwoorden maar natuurlijk de wet is duidelijk.

Nu zijn er in de praktijk artsen die doodleuk mededelen dat zij toestemming hebben van de inspecteur volksgezondheid om de verklaringen niet beide in te vullen maar de A verklaring door de waarnemer die geschouwd heeft en de B verklaring alsnog door de eigen huisarts.

In de praktijk moeten wij dus via twee huisartsenpraktijken rijden om de papieren te verzamelen maar dat is niet het argument voor deze vraag. Waarschijnlijk maakt het u ook niet uit of een uitvaartverzorger wat meer kilometers moet rijden.

Feit is dat ik iets constateer waarvan ik me afvraag of de inspecteur volksgezondheid wel de aangewezen persoon is om toestemming te geven anders te mogen handelen dan de Wlb voorschrijft. Zou dat niet de wetgever zelf moeten zijn of diens plaatsvervanger bijv. de burgemeester of ambtenaar burg. stand van de gemeente waar ook die huisartsen zijn gevestigd?

U begrijpt natuurlijk dat ik de wet voorleg aan de artsen om sneller te kunnen werken en niet via twee praktijken te hoeven. Met echt duidelijke motieven kan een arts worden aangegeven anders te moeten werken, een uitvaartverzorger wordt op voorhand toch niet geloofd.

Teun Juk

Antwoord:

Fri Mar 1 17:02:15 2002

Geachte heer Juk,

De geneeskundige inspectie voor de volksgezondheid kan geen toestemming aan huisartsen geven om de formulieren A en B anders in te vullen dan dat de wet voorschrijft. Dat kan gewoonweg niet. Ik heb de indruk dat de artsen het zo wel makkelijk vinden om u in de rondte te laten rijden en deze 'smoes' verzinnen.
Ik zou in uw geval de betreffende arts(en) maar eens vragen om die toestemming zwart op wit te laten zien. En dan wil ik die ook wel eens zien en voorleggen aan de hoofdinspectie.

mr W.G.H.M. van der Putten

1 maart 2002

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >