Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zelf rouwdienst leiden


25 december 2015

Vraag nummer: 44664

Goedendag,
Mijn vader is ongeneeslijk ziek en we hebben samen over zijn uitvaart gesproken. Hij heeft aangegeven dat hij geen uitvaartleider wil, zoals op mijn moeders uitvaart. Hij wil dat als mensen iets willen zeggen dat dat kan en verder niet.

Nu zou ik graag de dienst willen leiden en het woord nemen en als er anderen zijn die ook wat willen zeggen, dan is dat prima. Ben ik verplicht een uitvaartleider in te schakelen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Erg jammer te horen dat uw vader ongeneeslijk ziek is, maar tegelijk erg fijn om te horen dat u samen over zijn uitvaart hebt gesproken. Want daar zult u beiden veel steun aan hebben.

Nee, u bent niet verplicht om een uitvaartleider in te schakelen. U bent zelfs niet verplicht om voor het regelen van de uitvaart, verzorging van de overledene, vervoer, opbaren, etc. etc. een uitvaartonderneming in te schakelen.
Zie:


U gaat het er echter niet om de hele uitvaart te regelen zodat u zelf uw vader gaat wassen en kleden, kisten, vervoeren, formaliteiten regelen etc. U gaat het er om om tijdens de uitvaart ceremoniemeester te zijn en de afscheidsdienst te leiden. U heet de aanwezigen welkom, vertelt hen wat er gaat gebeuren, wie er straks nog aan het woord komen, waar en hoe laat de koffie is, etc. Het is uiteraard geen enkel probleem om dat zelf te doen. Integendeel, ik zou het iedereen aanbevelen om dit zelf te doen. Alleen, helaas, is niet iedereen er toe in staat. Velen zijn er te bescheiden of te emotioneel voor.

U moet wel goede afspraken maken met de uitvaartondernemer om een klein 'draaiboekje' te maken. Er moeten bijvoorbeeld aanwijzingen worden gegeven aan de dragers, wanneer zij uw vader binnen brengen en wanneer zij hem weer de ruimte uit brengen. Wanneer een koor gaat zingen of wanneer muziek ten gehore wordt gebracht. Wanneer mensen naar voren lopen om bloemen neer te leggen, etc. Daar kunt u ook allemaal de regie over voeren, als u wilt. Maar u kunt dat soort zaken op de achtergrond wel door een uitvaartleider laten regelen, als het ware onzichtbaar.

Met een goede uitvaartonderneming zijn hier goede afspraken over te maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE