Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wij (vriendinnen) willen de uitvaart anders


4 februari 2004

Vraag nummer: 2856  (oude nummer: 3946)

Mijn vriendin (29 jaar) heeft eergisteren zelfmoord gepleegd en zat in een instelling. Haar moeder keek nooit naar haar om en kende de instelling niet. Moeder zegt nu uitvaart in besloten kring en wij, de vriendinnnen, mogen er niet bij zijn. Moeder zegt alleen: ik ken jullie niet.
Ik zou ook haar wettelijke voogd gaan worden, dat weet ook iedereen in de instelling.
Ik heb uw vragen/antwoorden gelezen ga nu uitzoeken of de moeder opdrachtgever is. Als moeder opdrachgever blijkt te zijn, wat kunnen wij (vriendinnen) dan juridisch doen om ervoor te zorgen dat de uitvaart anders geregeld gaat worden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is erg moeilijk hier iets over te zeggen, omdat meer feiten relevant kunnen zijn. Als iemand in een instelling zit (Wat voor soort? Invalide, geestelijk ziek, even, of al heel erg lang) dan is er misschien al een soort voogd of bewindvoerder.
De vraag is voorts wie de uitvaart betaalt. Had uw overleden vriendin eigen geld? Had ze een (ex)man of kinderen? Had ze broers en zussen die erfgenamen zijn? Had ze een verzekering? Aan wie zou die uitkeren?
Als u de uitvaart zelf wilt regelen, loopt u misschien een fors financieel risico.
Als de moeder de uitvaart regelt en dat in stilte wil doen, kunt u (en andere vriendinnen) niets anders doen dan een advocaat inschakelen, waarmee u eventueel kunt afdwingen dat u nog afscheid mag nemen in een mortuarium of zo. Maar om bij de uitvaart aanwezig te zijn is iets dat je bijna niet kunt afdwingen, ook niet bij de rechter. Ook niet om de uitvaart anders te laten verlopen. Zo ver gaat de rechter niet, tenzij er een heel duidelijk testament of codicil is waar precies in detail in staat hoe alles moet verlopen. Dat zal er wel niet zijn.
Dat u voogd van uw vriendin zou worden, maakt m.i. weinig verschil.

Vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd? Zie:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE