Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie regelt de uitvaart


13 januari 2016

Vraag nummer: 44826

Geachte heer Van der Putten,

Als er iemand overleden is die een vriendin heeft met of zonder samenlevingscontract, wie heeft er recht om de uitvaart te regelen? Zijn dat de evt. ouders, of is dat de vriendin? De vriendin wil de ouders niet betrekken bij de uitvaart. En stel dat er meerderjarige kinderen zijn, hebben zij het recht om de uitvaart te regelen, of mag de vriendin doen wat ze wil?

Hartelijke groet,

Roelof van Asselt

Antwoord:

Geachte heer,

Niemand heeft een recht of een plicht om een uitvaart te regelen. Maar als een volwassen persoon met iemand samenwoont, dan ligt het wel voor de hand dat die levenspartner het initiatief neemt.

Ook als er meerderjarige kinderen zijn, ligt het voor de hand dat de partner de uitvaart regelt. Maar ja, als kinderen zich opdringen en het heft in handen nemen, is daar misschien weinig aan te doen.

Als te verwachten is dat er een conflict ontstaat tussen ouders en partner van de overledene, of tussen kinderen en partner, dan moet de persoon in kwestie de zaak bij testament gaan regelen. Een testament is niet goedkoop, maar in zo'n geval als dit dringend noodzakelijk. Als men althans wil dat de partner de uitvaart regelt.

Het testament is ook dringend noodzakelijk om te voorkomen dat na iemands overlijden diens ouders of broers en zussen of kinderen de hele inboedel van de woning naar buiten dragen omdat zij erfgenamen zijn. Door een samenlevingsovereenkomst ben je nog geen erfgenaam.

Veel te veel mensen laten hun nabestaanden met grot problemen achter, omdat zij niet regelen wat er na hun overlijden moet gebeuren. Als je van je partner houdt, zorg je dat hij of zij bij testament de zeggenschap krijgt.

Wie de uitvaart gaat regelen moet zich altijd houden aan de wens of vermoedelijke wens van de overledene. Mensen moeten er dus voor zorgen dat hun wensen bekend zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE