Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie mag de begrafenis regelen?


11 januari 2016

Vraag nummer: 44792

Goedemorgen
Mogen stiefkinderen de begrafenis regelen van mijn moeder als ze overlijdt en het niet is vastgelegd ik ben haar wettelijk oudste zoon en wil het beslist niet dat hun wat bepalen

Antwoord:

Geachte heer,

Iedereen kan en mag een uitvaart gaan regelen. De wet geeft daar geen regels voor. Meestal is het zo dat personen die de overledene het meest na staan, de personen zijn die beginnen met het regelen. Meestal is het een kind. Maar het kan ook een broer of zus of een oom of tante of een goede vriend, de ex-echtgenoot of de buurman zijn.

Als u bang bent dat stiefkinderen de uitvaart van uw moeder gaan regelen, dan moet uw moeder vastleggen - in een testament - dat zij wil dat u de begrafenis regelt.
Als uw moeder zelf niets vastlegt, dan wordt het een kwestie van 'wie het eerst komt het eerst maalt'. Ofwel wie gewoon begint en een uitvaartondernemer inschakelt en wie als eerste bij de gemeente aangifte van overlijden doet en een verlof tot begraven krijgt, is de persoon die door daden het recht verkrijgt om de uitvaart te regelen en af te maken.
Als uw moeder in een ziekenhuis of verpleeghuis zou verblijven, moet u zorgen dat u als eerste wordt gewaarschuwd, zodat u onmiddellijk actie kunt ondernemen.

Ik begrijp uw gevoel als oudste zoon, dat dit een soort ereplicht is. Ben zelf ook de oudste zoon en ik heb ook de uitvaart van mijn moeder georganiseerd. Maar de wet geeft de oudste zoon of dochter geen bijzondere positie. Mijn moeder had het (ook) in haar testament gezet. Overigens in goed overleg met de andere kinderen.

Altijs eerst proberen zaken in goed overleg te regelen. Gaat dat niet, dan naar juridische middelen zoals een testament grijpen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE