Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie bepaalt hoe de uitvaart eruit gaat zien?


26 januari 2007

Vraag nummer: 4603  (oude nummer: 8747)

Geachte meneer van de Putten,

Mijn oma is onlangs overleden, en doordat haar kinderen (waaronder mijn vader) pas in de avond zijn ingelicht over het overlijden, kon het vriendje van mijn oma (mijn opa is al jaren dood) op de dag zelf de hele uitvaart regelen zoals hij het graag zou zien. Toen de kinderen de volgende dag aangaven dat ze het graag anders zouden zien gaf dit problemen bij de uitvaartdienst. Mijn vraag is nu: wie bepaalt nu hoe de uitvaart eruit gaat zien? De kinderen (bloedverwanten) of het vriendje van oma. er is verder geen testament of iets anders notarieel vastgelgd tussen oma en het vriendje.

In de hoop op een snelle reactie verblijf ik in afwachting.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De wet zegt dat de uitvaart moet geschieden overeenkomstig de wens of de vermoedelijke wens van de overledene. Daar moet iedereen die een uitvaart regelt, rekening mee houden.

Als geen wens bekend is, geeft de wet een bepaalde volgorde van mensen die het best bekend kunnen zijn met de wens van de overledene. Dat is eerst de echtgenoot of andere levensgezel (zoals 'het vriendje') en dan pas kinderen.

Als uw oma geen testament en geen codicil heeft gemaakt, dan geldt ook een mondeling uitgesproken wens. Maar die moet dan wel bekend zijn.

Ik lees in uw vraag niet dat de familie de wens van uw oma wil volgen. Als dat wel zo was, dan had u een punt. Nu dat niet zo is, staat uw familie zwak. Wat uw eigen wensen zijn, is ondergeschikt.

Stel dat toch een andere wens van oma bekend is dan die het vriendje wil volgen, dan kunt u een advocaat inschakelen, die zo nodig een kort geding gaat voeren.

Zoe ook andere vragen in de sub-rubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Zie over wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd:

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE