Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie bepaalt begraafplaats meerderjarig kind


19 maart 2016

Vraag nummer: 45598

Heb ik als moeder wettelijk recht te bepalen waar mijn (getrouwde) dochter van 45 jaar begraven wordt? Wij hebben een familiegraf (4 generaties) in Den Haag maar schoonzoon wil haar laten begraven in Rotterdam waar verder niemand is. Zij is erg ziek en zwak en "vindt alles goed". Ik wil vooral haar niet dwingen een keuze te maken.
Ik ben ook haar enige erfgenaam en betaal alle rekeningen al twee jaar. alsmede de begrafenis en graf straks. zij heeft geen kinderen en is niet in gemeenschap van goederen getrouwd.
Dank voor uw antwoord op deze gevoelige kwestie...

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, als moeder hebt u geen enkel recht om te bepalen waar uw meerderjarige dochter begraven wordt. Dat heeft een vader ook niet. Een kind en een grootouder ook niet. Niemand. Ook een echtgenoot niet. De wens van de overledene moet worden gevolgd.

Uw dochter moet zelf bepalen of zij begraven of gecremeerd wil worden. En - als ze voor begraven kiest - waar en hoe ze begraven wil worden. En bij crematie idem en wat er met de as moet gebeuren.
Het lijkt mij heel verstandig als u dochter een codicil maakt.

Anderzijds is het zo dat als u straks de enige erfgenaam van uw dochter bent en de kosten van het graf en de begrafenis betaalt, u wel een machtspositie hebt. U stelt gewoon dat u de kosten van de uitvaart alleen voor uw rekening neemt als uw dochter in het familiegraf in Den Haag bijgezet wordt. Dan valt er waarschijnlijk weinig te kiezen voor uw schoonzoon.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE