Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Weigeren van klanten


10 februari 2016

Vraag nummer: 45168

Beste Mr Van der Putten,

Ik zit laatste tijd met iets heel vervelend opgeschept, namelijk dat ik alleen islamitische uitvaarten verzorg, waarvan ik alle rituelen ken volgens soennitische normen.

Het probleem is dat ik de laatste tijd veel shiieten over de vloer krijg waarvan ik de rituelen niet ken. Kan ik hen op deze basis weigeren, of moet ik deze ook statutair vastleggen dat ik alleen soennitische islamieten kan doen.

Hun rituelen zijn heel ingewikkeld en moeilijk.

Deze vraag mag gepubliceerd worden. Zodat iedereen die met een vervelende deel zit bij uitvaarten en deze niet kan verzorgen de antwoord bezit.

Hartelijk dank voor uw luisterende oor.

Antwoord:

Geachte heer,

Iedere ondernemer is vrij om klanten wel of niet aan te nemen. Echter het niet-aannemen zal vaak op onbegrip en weerstand stuiten. Of u nu uitvaartondernemer bent of fietsenmaker of bakker, dat zal in principe hetzelfde zijn. Als mensen een weigering persoonlijk opvatten, worden ze soms boos. Dat moet u voorkomen. Boze afgewezen klanten zijn nooit goed voor de reputatie van een bedrijf.

Het heeft geen meerwaarde om statutair vast te leggen dat u alleen islamitische uitvaarten volgens soennitische normen verzorgt. Het heeft namelijk juridisch geen gevolgen. Het is belangrijker om naar de klantenkring goed te communiceren.

Als u duidelijk bekend maakt op uw site en in folders dat u uitvaarten verzorgt met alle rituelen volgens soennitische normen, is het eenvoudig om potentiƫle klanten daar op te wijzen. Dan zijn ze gewaarschuwd en kunnen ze zelf beslissen om niet van uw diensten gebruik te maken zonder dat het kwade gezichten oplevert.

Maar ik vraag mij af waarom u niet iemand in dienst zou nemen die wel goed bekend is met de shiitische rituelen. Zodat uw bedrijf alle klanten kan bedienen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE