Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Weigeren personen uitvaart (in opdracht)


30 december 2011

Vraag nummer: 27047

Geacht mr. Van der Putten,

Mijn vraag luidt als volgt: Mag een familie (of de uitvaartondernemer in opdracht van de familie/opdrachtgever) mensen toegang weigeren voor de een begrafenis/crematie wanneer zij ter plaatsen zullen verschijnen en van te voren niet hebben aangegeven aan de ondernemer of opdrachtgever nog afscheid te willen nemen?

In zo'n geval is er namelijk geen mogelijkheid meer (behalve de uitvaartdienst zelf) om nog afscheid te kunnen nemen, daar de crematie of begrafenis hier direct op volgt.

Alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

Ewald Verhoeven

Antwoord:

Geachte heer,

Zeker kan de opdrachtgever van een uitvaart (of de uitvaartverzorger namens hem) mensen de toegang weigeren, wanneer zij slechts een paar minuten voor het begin van de plechtigheid arriveren. Dat zal ook veel voorkomende situatie zijn.

De opdrachtgever hoeft van tevoren bepaalde mensen niet te laten weten dat zij niet welkom zullen zijn. Soms schat hij in dat zij zelf wel zullen bedenken niet welkom te zijn en niet zullen komen. Dan wil hij de situatie niet onnodig op scherp zetten door vooraf te berichten dat ze niet welkom zullen zijn.

Personen die kunnen vermoeden niet welkom te zullen zijn, kunnen dat ook zelf bedenken en zelf tijdig maatregelen treffen om toch afscheid te kunnen komen. Door dat tijdig aan te kaarten en eventueel alternatieven aan te dragen.

Wie het op het laatste moment laat aankomen, neemt het risico dat er geen alternatief meer mogelijk is.

Zie de vergelijkbare vragen in de subrubriek Uitvaartplechtigheid.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zie over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene, ook:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >