Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat zijn mijn rechten als executeur en wat moet ik doen?


24 november 2020

Vraag nummer: 62016

Geachte heer mr W.G.H.M. van der Putten,

Als opdrachtgever sta ik geboekt voor de begrafenis van mijn bevriende buurman. Samen met een buurvrouw van de overleden buurman staan wij als gelijken vermeld als executeur. Echter ik heb door omstandigheden afstand daarvan genomen ná de begrafenis, maar sta nog wel als opdrachtgever voor de begrafenis. Deze is reeds uitgevoerd.

De begraafplaats stuurt mij een brief, met grafakte als bijlage, ter ondertekening voor het gebruiksrecht v.e. ruimte in een algemeen graf.

De begraafplaats heb ik gevraagd voor de wijziging van de naam op deze grafakte naar de enige executeur, de buurvrouw v.d. overledene, daar ik geen executeur meer ben. Zij mailde mij dat ze het e.e.a. in orde zouden maken, zodat de rechten op de andere, enige, executeur zou komen te staan.

Ik ben zelf van mening dat ik als opdrachtgever van de begrafenis, geheel buiten sta van de begraafplaats. Als toen der tijd executeur en opdrachtgever heb ik geen verplichtingen meer tot het regelen m.b.t. het grafrecht en monumentje, denk ik.

Het uitvaartcentrum stuurt mij een formulier ter ondertekening voor de: "aanvraag vergunning tot het plaatsen v.e. monument/grafsteen." door de steenhouwer.
Hij stuurt mij dit, omdat ik als opdrachtgever sta vermeld voor de begrafenis van mijn bevriende buurman. (Het uitvaartcentrum heeft het steenje - monumentje, geregeld met een steenhouwer.)

Mijn vraag-1: Of u mij kunt vertellen of ik inderdaad afstand kan nemen tot deze laatste ondertekening, en doorschuiven naar de buurvrouw - enige - executeur?
Mijn vraag-2: Wat zijn mijn verdere verplichtingen nog, gezien ik als opdrachtgever sta bij de begrafenisonderneming. Wat kan ik nog meer verwachten?

Bij voorbaat dank en met vriendelijke groeten,

XX

Antwoord:

Geachte heer,

Op uw beide vragen kan ik geen antwoord geven.

Het antwoord hangt o.a. af van de vraag op basis van wat u executeur bent geworden. Was er een testament waarin u benoemd bent, was er een machtiging van de erfgenamen, hoever ging de verleende bevoegdheid, etc.? U schrijft "Wij staan als gelijken vermeld", over de andere executeur. Waar was dat beschreven, onder wat voor voorwaarden?

Ik kan ook niet zeggen of u verdere verplichtingen hebt tegenover de begrafenisonderneming, want ik weet niet wat voor papieren u getekend hebt, wat daar in staat en welke eventuele mondeling afspraken er zijn gemaakt.

In de spelregels van deze rubriek staat dat geen antwoord kan worden gegeven op individuele situaties, zoals uw vragen. Om de simpele reden dat je dan eerst alle onderliggende stukken, zoals een opdrachtformulier en correspondentie e.d. moet kunnen bekijken. Ik ben niet helderziend en weet niet wat uw afspraken zijn (geweest).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE