Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waar staat beschreven dat ik een familielid kan weigeren?


9 maart 2018

Vraag nummer: 54147

Waar staat beschreven, in welk wetboek en welk wetsartikel, dat ik een familielid kan weigeren bij de uitvaart.
Welk wetboek en artikel haalt een rechter aan indien de familie een kort geding aanspant en de rechter (vaak) ze in het gelijk stelt; dat ze afscheid mogen nemen voor de uitvaart aan?

Met Vriendelijke Groet,
N. ter Doest

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

In geen enkel wetboek of geen enkel wetsartikel staat dat u een familielid kunt weigeren bij de uitvaart. Niet alles in het leven is dichtgetimmerd in wetten.

Maar men moet de zaken niet omdraaien. Ook in geen enkel wetboek en geen enkel wetsartikel staat dat een familielid er recht op heeft om de uitvaart bij te wonen.

Niet alles is geregeld in wetten. Er is ook zoiets als 'maatschappelijk gebruikelijk'.
Een uitvaartplechtigheid is een persoonlijke kwestie van de opdrachtgever van de uitvaart. Die mag zelf weten wie hij wel of niet uitnodigt 'op zijn feestje', als je de uitvaart ziet als een eerbetoon aan de overledene. Juridisch is een uitvaart hetzelfde als een verjaardagfeest of een huwelijk: een evenement van persoonlijke aard waar degene die het organiseert zelf mag weten wie hij wel en wie hij niet uitnodigt. Niemand heeft er recht op om op een verjaardagsfeest of huwelijk te mogen komen. Voor een uitvaart geldt hetzelfde.

Ook al zijn er geen wetten voor, dat wil niet zeggen dat er geen juridische aspecten aan zijn. Er zijn regelmatig mensen die niet welkom zijn op de uitvaart en die de rechter in kort geding vragen om daar toch te mogen komen. Dan beslist de rechter altijd dat men niet naar de uitvaartplechtigheid mag komen en vaak dat betrokkene nog apart afscheid mag nemen van de overledene.

Zie tientallen vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE