Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waar is moeder begraven of gecremeerd?


25 augustus 2020

Vraag nummer: 61409

Mijn schoonmoeder is 3 aug. j.l, overleden. We kregen van een zus een telefoontje. Niemand van de kinderen wil er iets mee te maken hebben, een verre neef deed haar administratie. We zijn nu drie weken verder en wij weten nog steeds niet of mijn schoonmoeder is begraven of gecremeerd. De neef reageert niet. Ze is in ieder geval niet gecremeerd in de buurt, de twee cremariums konden mij dat wel zeggen.Ik heb verder diverse instantie's benaderd: de gemeente, de lokale uitvaartverzorger, Dela, Yarden, niemand kan of wil iets zeggen. Hoe verder???

Antwoord:

Geachte heer,

Toch gecondoleerd, al wil uw vrouw en verdere familie er afstand toe houden.

U vraagt 'Hoe verder?" zonder aan te geven op welk vlak u dat bedoelt.

Ik merk eerst op dat uw vrouw en haar eventuele broers en zussen de erfgenamen van hun moeder zijn. U noemt geen schoonvader; dan neem ik aan dat hij eerder overleden is, of dat uw schoonouders gescheiden zijn. Ik zou als ik u was, eerst eens bij de gemeente van overlijden een overlijdensakte van uw schoonmoeder opvragen. Dat kan om meerdere redenen belangrijk zijn om te hebben.
Bij veel gemeenten kan een erfgenaam een (gewaarmerkt afschrift van de) akte al via internet opvragen. De kosten bedragen ongeveer 14,- euro.

Ik denk dat uw schoonfamilie verder moet bedenken wat ze met de erfenis wil. Als er bijvoorbeeld een eigen huis is, kan dat niet verkocht worden zonder opdracht of instemming van de erfgenamen. In de erfenis van moeder zit misschien ook nog (een deel van) de erfenis van vader.
Ik weet natuurlijk niets van uw situatie, maar er moet over nagedacht worden.
Als de familie er echt niets mee te maken wil hebben, is het misschien verstandig om afstand te doen van de erfenis. Dan kunnen er later ook geen verrassingen meer komen. U kunt eventueel een notaris om advies vragen of de Notaristelefoon bellen.

Als u wilt weten waar uw schoonmoeder begraven of gecremeerd is, moet u anders te werk gaan. De gemeente kan u niet zeggen of en waar moeder begraven of gecremeerd is. Want dat hoeft iemand die aangifte van overlijden doet en een verlof tot begraven of cremeren vraagt, niet te melden. Dat komt niet op een verlof en wordt nergens genoteerd. Tenzij de gemeente een eigen begraafplaats of crematorium heeft. Maar dan moet u niet 'de gemeente' benaderen, maar de beheerder of de administratie van de begraafplaats. Daar heeft niet iedereen in het gemeentehuis toegang toe. Dus op 'de gemeente in het algemeen' te bellen, heeft geen zin. In het algemeen is het uitvaartorganisaties niet toegestaan om derden te vertellen wie zij begraven of gecremeerd hebben, als hun opdrachtgever dat niet wil.

Hoe komt u er dan wel achter?

In de subrubriek 'Diversen' van de rubriek 'Overige' staan tientallen vragen in de trant van "Ik wil graag weten of mijn vader / moeder / broer / zus / vriend begraven of gecremeerd is en waar en wanneer", met tips hoe je daar dan misschien achter komt.
Daar verwijs ik u graag naar.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >