Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waar ben ik toe verplicht na overlijden moeder?


23 november 2008

Vraag nummer: 5906  (oude nummer: 11789)

ik maak mij zorgen over wat mijn plichten zijn als mijn moeder komt te overlijden, zij woont ver van mij vandaan en ik zelf ben niet gezond en mijn man kan mij niet voor lange tijd in een verre stad begeleiden bij de zaken die geregeld moeten worden hij kan zo lang niet van zijn werk weg.
mijn moeder heeft nog 3 volwassen kleinkinderen maar heeft maar met een er van goed kontakt ik ben bang dat ik straks alles moet gaan regelen en betalen maar dat ik daarna de kinderen van mijn overleden zus op de stoep heb staan omdat die ik weet niet wat willen hebben terwijl ik beslissingen moet nemen over bv de inboedel en daar een opkoper voor wil inschakelen omdat ik geen verhuizing kan regelen.
ben ik verplicht om alles te regelen en te zorgen dat het huis leeg komt of kan ik de erfenis weigeren en hoe doe ik dat?
en kan mijn moeder ook een ander bv een kleindochter of het leger des heils alles laten regelen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het regelen van de uitvaart na het overlijden van uw moeder is iets wat geen dagen tijd kost. Dat kan in een gesprek van 2 uur en voor de rest telefonisch of per e-mail. En een uitvaartverzorger zal ook best voor overleg naar u toe willen komen, als reizen voor u erg bezwaarlijk is.

Uw moeder kan een testament of een codicil maken en daarin vastleggen dat een ander, bijvoorbeeld een kleindochter, alles regelt, als u daar erg tegen op ziet.

Als ik heb goed begrijp hebt u een overleden zus, die drie kinderen had. Dan zijn die drie kleinkinderen en u samen de erfgenamen, u voor eenderde deel en de kleinkinderen ieder voor eenzesde deel. Iedereen behoort voor zijn deel in de kosten van de uitvaart bij te dragen, als uw moeder geen spaargeld opf verzekering heeft.

Vragen over het regelen van de nalatenschap liggen op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten, successierechten of problemen rond de nalatenschap e.d.; alleen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie vraag 2345 in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies.

Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE