Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Voorbespreking rondom uitvaart


20 april 2012

Vraag nummer: 28152

Met mijn familie gaan we binnen kort bespreken met mijn moeder wat en hoe ze haar uitvaart wil als ze komt te overlijden. Zijn hier richtlijnen voor? Hoe voorkom ik escalatie als moeder niet mee wil denken?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn geen richtliijnen. Er staan op deze site natuurlijk wel allerlei zaken die men zou kunnen overdenken en afwegen. Ik raad u van harte aan om de diverse onderwerpen binnen de Infotheek van deze site goed te lezen.

Deze site bevat een calculator voor (gemiddelde) kosten van (onderdelen van) een uitvaart. Bereken hier de kosten van een begrafenis of crematie.
De kosten zijn geen onbelangrijk aspect om te bespreken. Maar door de kosten langs te lopen kom je vanzelf ook op de vraag: wil ik dit wel en wil ik het anders?

Ik proef in uw vraag dat uw moeder een dergelijk gesprek erg moeilijk vindt. En zich misschien een beetje afsluit van het onderwerp en er liefst niet over praat.
Als dat zo is, is zij bepaald niet de enige. Veel mensen vinden het moeilijk om over hun eigen dood, afscheid en uitvaart te praten.
Een algemene tip is moeilijk te geven. Ieder mens is anders.
Misschien moet u niet echt een gesprek 'organiseren', maar bij gelegenheid tussen neus en lippen door enkele losse vragen stellen.
Hoe vreemd het soms ook klinkt: soms kan iemand zoiets makkelijker bespreken met een kleinkind dan met een kind. Een kleinkind kan onbevangener vragen stellen dan een kind. En de grootouder kan soms vrijer spreken omdat hij/zij niet de traditionele rol van verantwoordelijk ouder speelt, wat soms in de moeder/dochter en vader/zoon relaties speelt. Een ouder kan zich tegenover een kind moeilijk zwak tonen; tegenover een kleinkind kan men soms eerlijker zijn.

Misschien is ook een goede benadering dat u niet vraagt wat moeder wil, maar dat u zegt dat het voor u een probleem is als u niet weet van uw moeder wil omdat u het zo goed mogelijk wilt doen. Misschien is dat ook wel de kern. Dat uw moeder misschien helemaal niet zoveel wensen heeft. Maar het gaat er ook om dat er later geen meningsverschillen tussen andere kinderen en kleinkinderen kunnen ontstaan. Als u moeder toch aanwijzingen geeft, voorkomt ze misschien ruzies binnen de familie. Voor dat argument zijn veel mensen gevoelig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Mag je een andere uitvaartondernemer kiezen dan bij wie je verzekerd bent?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE