Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vikingen begrafenis


28 februari 2005

Vraag nummer: 3720  (oude nummer: 5669)

Beste dames en heren,

Mijn vraag betreft het toepassen van het oude ritueel (Vikingen begrafenis) waarbij de overledene in een vaartuig de open zee wordt opgezonden.

Eenmaal in open zee wordt het vaartuig in brand gestoken.

Kunt u mij vertellen of een dergelijk ritueel ergens in de wereld wordt toegepast/toegestaan?

Met vriendelijke groet,

Joop van der Schoor

Antwoord:

Geachte heer Van der Schoor,

Of dit een wijze van lijkbezorging van alleen de Vikingen is/was, daar stel ik een vraagteken bij. Ik zag enkele weken geleden ook een indrukwekkende film over de legendarische Engelse koning Arthur, wiens lichaam na diens overlijden op dezelfde manier het water op werd gestuurd. Het vlot werd met een brandende pijl in vuur en vlam gezet. Schitterend, zeer indrukwekkend gefilmd.

Maar... ik vrees dat dit alleen nog maar in de film kan. Ik ken geen enkel land waar zoiets wordt toegepast. Ik sluit niet uit dat er ergens een uithoek ter wereld is waar de regelgeving rammelt en er geen uitdrukkelijk verbod op is, maar die uithoek ken ik niet. En ik denk ook dat het dan lastig is om er te komen.

In Engeland is het nog steeds toegestaan om een lichaam vanaf een schip overboord te zetten, maar ik denk niet dat dit van de kust af mag. Men zal willen voorkomen dat een lichaam kan aanspoelen. Lijkt mij althans logisch.
Vuur op zee lijkt mij ook om verschillende redenen verboden. U hebt het dan wel over 'open zee' (dan kan het dus niet vanaf land), maar het is toch een risico. Je weet niet waar een boot of vlot heen drijft en waar het dan schade kan aanrichten door vuur over te laten slaan. Stel je voor dat je als argeloze sportvisser op zee je anker hebt uitgegooid, met een walkman op zit zodat je niets aan hoort komen en er drijft opeens een brandend vlot in je nek. Die persoon zal het minder romantisch vinden.

Ik denk dat men het tegenwoordig ook al snel primair ziet als vervuiling van water en dat allerlei milieuwetten en milieuverdragen het zouden verbieden.

Er zal vast een mooie DVD van die Arthur-film zijn. Met Sean Connery.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE