Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplicht op de hoogte stellen overlijden van in onmin levende kinderen


11 juli 2022

Vraag nummer: 65169

Is mijn partner verplicht mijn zoon van mijn overlijden op de hoogte te stellen. Ik heb hem namelijk al zestien jaar niet gezien of gehoord en weet ook niet waar hij woont of zelfs nog leeft.
Alvast bedankt voor het eventuele beantwoorden van mijn vraag.
Vriendelijk groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niemand is verplicht om iemand op de hoogte te stellen van een overlijden. Dus ook uw partner hoeft uw zoon niet te informeren.

Iets anders is het nog, of uw zoon later geïnformeerd zou moeten worden over uw overlijden, omdat hij (mede) erfgenaam is (samen met eventuele andere kinderen, of uw partner als die erfgenaam is). Als andere erfgenamen de erfenis verdelen zonder rekening te houden met uw zoon als mede-erfgenaam, kan het zijn dat zij onrechtmatig handelen, waarna uw zoon een schadevergoeding kan eisen.
Maar dat speelt in een later stadium.
Het kan zijn dat de omvang van de erfenis zo bescheiden is dat het geen zin heeft daar moeilijk over te doen. Het kan zijn dat uw zoon helemaal niets wil hebben.
Maar uw andere erfgenamen moeten het feit dat uw zoon mede-erfgenaam is, wel in het achterhoofd houden bij de beslissing wat ze met de nalatenschap doen.
Als u enig vermogen hebt, kan het raadzaam zijn een notaris om advies te vragen. Als u dat niet hebt, is het feitelijk geen probleem.

Ik heb in verband met uw privacy en die van uw zoon, uw naam onder de vraag verwijderd.

Zie ook vraag nummer 51614 'Ben ik verplicht de kinderen van mijn man te informeren over zijn overlijden?' en vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >