Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vakantie, uitstel uitvaart?


2 juni 2008

Vraag nummer: 5454  (oude nummer: 10803)

Wij gaan voor 3 weken naar Alaska. Stel dat mijn oude moeder meteen de 1e week overlijdt, mag de uitvaart dan tot onze terugkomst worden uitgesteld?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een uitvaart dient uiterlijk op de 5e dag na die van het overlijden plaats te vinden. Enig uitstel is mogelijk, men kan niet altijd nabestaanden tijdig bereiken en die kunnen ook niet altijd snel terug komen, maar bijvoorbeeld twee weken extra, zodat iemand bijvoorbeeld pas na bijna 3 weken begraven of gecremeerd wordt, is wel extreem. Ik denk dat de meeste gemeenten dat weigeren.

ik wijs ook nog op een ander aspect; zo lang wachten op een begrafenis of crematie is voor veel nabestaanden, familie en vrienden, vaak een forse emotionele belasting. Men kan dan nog niet met de rouw uit de voeten, die krijgt toch vaak pas vorm op de dag van de uitvaart. Het stelt mensen dan ook voor allerlei dilemma's; moet men in de 2 of 3 weken dan vaker op rouwbezoek bij de overledene, is het niet harteloos om iemand zo lang 'op te bergen' in een koelcel zonder bezoek? Uw vraag is waarschijnlijk heel praktisch van aard, maar er zitten voor veel mensen in de naaste omgeving van een overledene nog veel emotionele aspecten aan vast.

Overigens kunt u van het geld dat u anders kwijt kunt zijn aan extra ligdagen in een mortuarium misschien beter makkelijker/goedkoper een vliegticket kopen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE