Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartwensen vader zijn genegeerd


17 december 2019

Vraag nummer: 59514

Mijn vader had een aantal uitvaartwensen die algemeen bekend waren bij onze familie.
Zo wilde hij bijvoorbeeld in een pak begraven worden (2 knoopjes los en geen stropdas) en een borrel waarbij ieder het glas hief op zijn leven met zijn favoriete borrel. Zo stond het ook exact beschreven in het kistje waarin hij zijn uitvaartwensen zorgvuldig bewaarde (helaas getypt, gedateerd en ondertekend en niet handgeschreven).
Mijn moeder beweerde echter dat ze de laatste week met hem gesproken had en van gedachte was veranderd. Mijn vader was de laatste maand niet vaak helder meer van geest. Mijn vader is dus in zijn Action pyama begraven en we hebben geen algemene borrel meer gedronken bij zijn graf. (Ik heb dit wel nog gedaan met enkele vrienden)

Kan mijn moeder dat zomaar anders doen, dan dat mijn vader altijd heeft aangegeven en zelfs opgeschreven ?

Antwoord:

Geachte heer,

Gecondoleerd met het verlies van uw vader.
Ik heb in het verleden nog wel eens contact met hem gehad, herinner ik mij. Geen persoonlijke ontmoeting, maar telefonisch en schriftelijk. Het was een markante man.

De persoon die de uitvaart regelt, heeft de feitelijke macht om dan te doen en te laten wat hij of zij wil. Dus ja, uw moeder kon doen wat zij gedaan heeft.

Mocht zij het doen? Ik denk van niet. De wensen van uw vader waren bekend en zijn door hem genoteerd, ook al was het niet opgeschreven. Als dit een wens van vele jaren was, is het niet zo aannemelijk dat die enkele dagen voor het overlijden zijn veranderd.

Als zich laat aanzien dat de opdrachtgever niet de wens van de overledene gaat volgen en zich niet op andere gedachten laat brengen, dan is een kort geding de enige mogelijkheid om in te grijpen.
Maar ja, procederen tegen moeder over de wens van vader.... Dat is nogal wat. Dat kan ik niemand aanraden. Want ook als je wint, verlies je.

Ik denk dat het de beste optie was om daar waar het kon, toch nog de wens van uw vader te volgen. Dat hebt u gedaan door met vrienden bij zijn graf het glas te heffen met zijn favoriete borrel.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE