Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartleider verplicht bij uitvaart?


3 september 2012

Vraag nummer: 28945

Beste heer Van der Putten,

Is het verplicht dat er een uitvaartleider aanwezig is bij een begrafenis? Ik kan er in de Wet Lb en besluit Lb niets van vinden. In onze verordening en nadere regels is hierover ook niets opgenomen.

met vriendelijke groet,

Jeanette van Amersfoort

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, een uitvaartleider is niet verplicht. Een familie kan een uitvaart of begrafenis zelf regelen.
Zie de video 'Uitvaartondernemer verplicht?'


Maar er is wel een 'maar' bij. Zelf regelen is nog iets anders dan uitvoeren.

De familie kan soms niet de uitvaart niet helemaal tot het eind toe zelf uitvoeren. Zo zal de oven van een crematorium altijd door een ervaren ovenist bediend moeten worden. De familie mag misschien wel op een knopje drukken, maar aanwezigheid en toezicht van de ovenist zal nodig zijn. Niemand wil dat de kist halverwege de ovendeur in de hens vliegt.
En zo is het misschien ook niet wenselijk dat een familie zelf een graf graaft, op de juiste diepte met een veilige bekisting. Ook het sluiten van een graf vergt enige ervaring, met het aanstampen van de grond.
Bovendien zal er altijd een waarborg moeten zijn van het crematorium en de begraafplaats dat de juiste persoon met de juiste papieren wordt gecremeerd of begraven. Dat zal gecontroleerd moeten worden, wil men niet handelen in strijd met de wet.

Kortom: een uitvaartverzorger is niet verplicht, maar de begraafplaats- en de crematoriumhouder is er wel verantwoordelijk voor dat op een verantwoorde wijze wordt begraven of gecremeerd. Men zal dus afspraken over de uitvoering moeten maken, toezicht moeten houden en zonodig bepaalde handelingen moeten uitvoeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven of gecremeerd worden?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >