Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaart zelf doen


11 februari 2007

Vraag nummer: 4625  (oude nummer: 8842)

In hoeverre kan ik zelf de begrafenis van mijn geliefde( met haar toestemming) uitvoeren.
Afleggen, vervoeren naar kerkhof in eigen auto. graf laten graven en zelf erin laten zakken etc. etc. etc.
Wens is geboren uit de afkeer van vreemde handen aan geliefde en de exhorbitante begrafeniskosten

Antwoord:

Geachte heer,

In principe kunt u (bijna) alles zelf doen. U kunt zelf een overledene afleggen, vervoeren, een afscheidsbijeenkomst organiseren etc. Wat u niet zelf mag doen is een graf graven (u moet zich realiseren dat een graf 2 of 3 meter diep kan zijn en binnenin vaak gestut moet worden met balken of een speciale bekisting, daar kan een leek niet mee omgaan) en geen crematie-oven mag bedienen. Maar heel veel dingen mag u zelf doen. Er zijn ook boeken met tips over het zelf een uitvaart verzorgen. Zie de lijst met boeken achter de button 'Bibliotheek' van deze site.

Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


Overigens zijn begrafeniskosten niet exorbitant. Ze zijn wel hoog, maar ze staan voor vele uren dienstverlening voor en achter de schermen. En men het kan zo duur en zo goedkoop maken als men zelf wil.

Als u zelf een uitvaart wilt uitvoeren, is het verstandig om tevoren een goede planning te maken en goed te bedenken wat er allemaal geregeld en gedaan moet worden. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Bedenk ook wat u alleen kunt doen en waar u hulp van familie of vrienden bij nodig hebt. Bedenk ook of u echt wel op die hulp kunt rekenen. Ik heb zelf de ervaring bij de geboorte van mijn tweede kind, dat er een hele reeks mensen waren die dan het oudste kind wel wilden opvangen. Je kunt ook niet precies plannen wanneer je dan een beroep op die hulp moet doen. Maar de eerste was met vakantie, de tweede onbereikbaar, de derde onbereikbaar, de vierde in Maastricht, de vijfde had griep etc. etc. en per saldo was er niemand.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE