Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Schade mislukte DVD-opnames crematorium


15 februari 2017

Vraag nummer: 49673

Vorig jaar zijn tijdens de crematie van mijn vader de DVD-opnames door het crematoriumpersoneel helaas mislukt. De audio-opname is onverstaanbaar. na onderzoek door meerdere professionele experts blijkt dat er niets aan te doen is. Onherstelbare emotionele schade voor mijn broer en mijzelf is het gevolg, want zo'n dag kunnen we niet overdoen natuurlijk.
Nu willen we bij het crematorium een voorstel voor een schadevergoeding neerleggen, maar ik heb geen enkel idee van wat een redelijk bedrag zou zijn in verband met de opgelopen schade.
Een kennis met enige juridische ervaring zei dat € 250,- redelijk zou zijn, maar dit lijkt me erg laag, aangezien de kosten van de opname zelf destijds € 150,- bedroegen, maar vooral vanwege de ernst van de onherstelbare fout die het personeel heeft gemaakt. Zelf zou ik een bedrag richting € 1.000,- al veel substantiëler vinden.
Ik ben benieuwd wat u billijk vindt in deze kwestie.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat is natuurlijk allemaal heel jammer. En helaas niet te veranderen.

Qua emotionele schade moet men in een situatie als deze inderdaad denken aan een bedrag van 250,- euro. 1000,- euro is uitgesloten.
Uiteraard dienen de kosten van de opname niet betaald te worden, is een logisch standpunt. Dan kom je samen aan een bedrag van 250 + 150 is 400 euro. Dat zou een redelijke stellingname kunnen zijn.

In mijn boek 'Thematisch handboek lijkbezorging' zie ik een uitspraak uit 2001 van een geschillencommisie over het niet maken van een opname.
Daar ging het om 750,- gulden vergoeding. Dan zou nu in 2017 om ongeveer 350,- euro gaan. Maar daar werd helemaal geen opname gemaakt, dus was het een grotere fout. In uw geval is wel een opname gemaakt maar ging het om een defect, waar men waarschijnlijk ook niets aan kon doen, maar waar het crematoirum wel verantwoordelijk voor was.

Ik denk dat u tevreden zou kunnen zijn als u op een bedrag van 300,- tot 400,- euro zou kunnen uitkomen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE