Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruzie over cremeren of begraven van vader 1


4 mei 2019

Vraag nummer: 57808

Mijn vader ligt op sterven en kan zelf niet meer praten. Hij is niet verzekerd voor z'n dood en heeft niks bij een notaris opgesteld hoe hij zijn uitvaart wil. Zijn nieuwe vrouw met wie hij getrouwd is en waar hij geen kinderen mee heeft wil hem laten cremeren. Wij zijn 6 kinderen willen hem allemaal begraven. Wie heeft hier het meeste recht hierover om te beslissen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er is een wettelijke regel voor dit soort vragen. Men moet namelijk de wens van de overledene volgen. Dat staat in artikel 18 van de Wet op de lijkbezorging.

Zie de video 'Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd':


Kortom, u moet uw vader vragen wat hij wil. Als hij niet meer kan praten kan hij misschien wel met het hoofd schudden of op een foto iets aanwijzen. Of op een manier manier duidelijk maken wat hij wil. Dat moet gebeuren in het bijzijn van zowel zijn vrouw als de kinderen. Zodat het voor iedereen duidelijk is.

Als uw vader zijn wens niet meer kenbaar kan maken, moet bezien worden wat zijn vermoedelijke wens is. Als uw moeder eerder overleden is en uw vader als weduwnaar de uitvaart heeft geregeld, kan het begraven of cremeren van uw moeder al een indicatie geven van de voorkeur van uw vader. Misschien heeft hij ook wel eens opmerkingen gemaakt waar zijn voorkeur uit blijkt.

Als er helemaal geen wens van vader bekend is, kunnen de nabestaanden een keuze maken. Alhoewel de regelgeving en rechterlijke uitspraken ook dan zeggen dat nabestaanden niet hun eigen wens moeten volgen, maar die van de overledene.
Iemand die gaat overlijden en zelf geen voorkeur kenbaar maakt, maakt het zijn nabestaanden wel lastig!

Wat als er echt helemaal geen wens van vader bekend is, wie mag dan beslissen? Daar zijn geen regels voor, in die zin dat een echtgenote een groter recht heeft dan een kind, of andersom. Dan geldt dat de persoon die de uitvaart regelt, het voor het zeggen heeft.
Als de kinderen niet voor crematie voelen, moet een van hen de uitvaart gaan regelen en de uitvaartondernemer instrueren. Maar wie kan de uitvaart gaan regelen? Dat is feitelijk de persoon die de 'verklaring van overlijden' van de arts in handen heeft. Want met die verklaring van overlijden kan men bij de gemeente of een verlof tot begraven of een verlog tot cremeren krijgen. Zonder de verklaring van overlijden van de arts die ene overledene schouwt, krijgt men geen verlof.

Maar nu zit ik te redeneren in juridische slimmigheidjes.
Misschien is het beter om ook gewoon eens met de vrouw van uw vader om tafel te gaan zitten en te horen waarom zij voor cremeren is en waarom u voor begraven bent.
Eventueel ook met behulp van een neutrale derde, een ander familielid of een vriend.
Misschien is de vrouw voor cremeren, omdat zij opziet tegen het onderhoud van een graf. Dan kunt u afspreken dat dat niet haar probleem wordt, maar dat de kinderen het graf onderhouden. Misschien ziet zij op tegen de kosten van een graf en een grafmonument, want meestal is dat niet goedkoop. Dan zou u kunnen afspreken dat de kinderen dat betalen, omdat die voor begraven zouden kiezen. Misschien is de vrouw voor cremeren, omdat zij het een fijn idee vindt om de as van uw vader thuis te kunnen bewaren. Misschien is het ook een oplossing om uw vader te laten cremeren en de as te verdelen, in die zin dat zijn vrouw een deel krijgt en dat een ander deel wordt begraven. Dan kunnen de kinderen toch een graf krijgen, waar zij naar toe kunnen. Dat hoeft geen (meestal klein) urnengraf te zijn, maar kan ook een graf van een 'normaal' formaat zijn, alsof er een kist staat.
Ik wil maar zeggen: misschien zijn er oplossingen te bedenken waar alle partijen mee kunnen leven. Dat is in de regel toch de beste oplossing, voor iedereen.

Het zou misschien ook fijn kunnen zijn om uw vader nog voor zijn overlijden te kunnen vertellen dat zijn vrouw en de kinderen het samen eens zijn over de uitvaart.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer 57811 'Ruzie over begraven of cremeren van vader 2'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

of:
Wat mag in de kist mee begraven of gecremeerd worden?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE