Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Recht regelen uitvaart niet erkende kinderen


14 juni 2018

Vraag nummer: 55366

Mijn biologische vader heeft ons niet erkend. Vroeger gaven we er niet om, want hij heeft immers altijd voor ons gezorgd.

Echter is hij nu terminaal en weet ik eigenlijk niet zo goed, wat mijn zus en ik wel/niet kunnen regelen.

Wij staan nergens geregistreerd als zijn dochters. Een (geld) erfenis is niet van toepassing, dus daar maak ik mij niet druk om, maar kunnen mijn zus en ik zijn uitvaart en persoonlijke zaken regelen na overlijden.

Mvg,

Gabrielle

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niemand heeft het recht en niemand heeft de plicht om een uitvaart te regelen. Sommige mensen hebben in bepaalde situaties wel de plicht om een uitvaart te betalen, maar dat is iets anders.

Als natuurlijke dochters kunnen uw zus en u de uitvaart van uw vader regelen, net zo goed als dat andere kinderen - als hij die heeft - dat zouden kunnen doen. Dan is het eigenlijk de vraag: wie is de eerste.

Maar ik zie wel problemen. Als u niet erkend bent, bent u geen erfgenamen en kunt u niet aan de bankrekeningen van uw vader komen, bijvoorbeeld. Als uw vader een uitvaartverzekering heeft, heeft aan 'de erfgenamen' uitkeert, hebt u ook een probleem.

Het zou verstandig zijn als uw vader wil dat u zijn uitvaart regelt, daar maatregelen voor te treffen, ook als hij terminaal is. Een jurist zou al snel zeggen dat hij dan een testament zou moeten maken, waar dat in staat. Maar als er niemand is die dwars zou kunnen liggen, is dat misschien zonde van het geld.
Maar het is wel van belang dat u bij zijn spaargeld kunt komen of iets anders, waar de uitvaart van betaald moet worden. Dat kan als hij u en uw zus alvast het geld geeft om de uitvaart van te betalen; dat kan hij nu zelf doen. Of, als hij een verzekering heeft, hij de begunstiging wijzigt in die zin dat u expliciet wordt benoemd. Misschien zijn er nog andere dingen waar ik nu niet aan denk.

U kunt ook persoonlijke zaken van uw vader regelen, als er niemand is die dat kan betwisten, zoals andere kinderen en een echtgenote. Ik denk dat iedereen alleen maar blij is als u zaken netjes kunt en wilt afwikkelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE