Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Protest


17 augustus 2014

Vraag nummer: 39398

Onze nicht is overleden. Zij had met niemand contact van de familie. De reden hiervan is de slechte band met haar jongste broer (X). Haar moeder en schoonzus (van overleden broer) hebben de begrafenis zo goed als geregeld. X heeft sinds haar overlijden niets van zich laten horen, maar nu gaat hij ineens de boel regelen. Wil haar via de Gemeente laten begraven om er zelf beter van te worden. Kunnen wij als neven en nichten hier iets tegen doen want het stuit ons tegen de borst dat juist hij het regelt. Zijn moeder (78) is bang van hem en durft er niet tegenin te gaan.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Allereerst gecondoleerd.

Iedereen is bevoegd om een uitvaart te regelen. Neven en nichten van de overledene dus ook. Maar volgens de wet is het zo dat de persoon die het verlof tot begraven of cremeren van de gemeente heeft gehaald, het dan ook moet doen.
Als broer X het verlof tot begraven niet of nog niet heeft, kan hij geen uitvaart regelen.

Als de moeder en schoonzus van de overleden nicht de begrafenis zo goed als geregeld hadden, zullen zij waarschijnlijk het verlof tot begraven hebben. Of de uitvaartondernemer die zij in de arm genomen hadden.

Als broer X de gemeente de uitvaart wil laten regelen, hebt u zeker een kans om de uitvaart zelf te regelen, of moeder en schoonzus het alsnog te laten doen. De gemeente zit er niet op te wachten om een uitvaart te regelen. Als u met de sociale dienst contact opneemt en zegt dat neven en nichten dan wel moeder en schoonzus het wel willen regelen, is er een hele grote kans dat de gemeente daar mee instemt.

Ik merk terzijde op dat het laten regelen van een uitvaart door de gemeente veel beperkingen oplevert. Zie:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE