Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Nederlandse vlag (op of in de kist)


8 november 2009

Vraag nummer: 7067  (oude nummer: 14309)

Wil graag weten of een overledene de Nederlandse vlag van zijn eigen schip mee mag nemen in de kist als diegene gecremeerd gaat worden. Overledene is geen overheidsdienaar dus van ceremonieel met de Nederlandse vlag (bijv gedrappeerd over de kist) kan geen sprake zijn. Daar zijn leven in het teken heeft gestaan van de zeilvaart leek het "meegeven" van zijn vlag ons mooi gebaar. Bvd, mvgr Peter van Dijk

Antwoord:

Geachte heer,

U bent uw vraag aan het juiste adres. Niet alleen weet ik iets over lijkbezorging, maar ik was 20 jaar geleden ook werkzaam op het ministerie van Binnenlandse Zaken, met een zeer breed takenpakket, waar ook 'de vlag' onder viel.

Ik kan u meteen zeggen, het was een kleine taak, de vlag. Want er zijn geen wetten of regels voor het gebruik de vlag. Er zijn bepaalde gebruiken en de overheid kan ook richtlijnen geven die een aanbeveling zijn, geen wet. Zie bijvoorbeeld de Algemene vlaginstructie voor het uitsteken van de vlag van Rijksgebouwen d.d. 12 juni 2009.
Sommige gemeenten hebben in hun Algemene plaatselijke verordening staan dat niemand het wapen of de vlag van de gemeente mag gebruiken zonder de toestemming van het college van burgemeester en wethouders. Maar voor de Nederlandse vlag bestaat een dergelijk voorschrift niet.

Het is dus niet verboden om een Nederlandse vlag op of rond een kist van een overledene te draperen. Maar buiten militaire kring is het ongebruikelijk.

Iets anders is, dat sommige crematoria algemene voorwaarden hanteren waar in staat dat men geen spullen in een kist mag stoppen, die nadelig zijn voor de crematie. Bepaalde kunststoffen werken brandwerend of geven giftige dampen af. Het meegeven van de vlag kan inderdaad een mooi gebaar zijn, mits het gebruikte materiaal geen probleem oplevert. Ik denk dat u dat gewoon even met het crematorium moet overleggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

PS Ik zag op Uitvaart.TV nog een film van een zeemansgraf van een urn, waarbij die vanonder een Nederlandse vlag in het water werd geschoven.
http://www.youtube.com/watch?v=VQwcUdL6Xts&feature=related

Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE