Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Moslim begraven (kan burgemeester verlof weigeren om binnen 36 uur te begraven?)


25 juni 2004

Vraag nummer: 3193  (oude nummer: 4454)

Volgens de wet op de lijkbezorging mag een overledene niet binnen 36 uur na overlijden begraven worden. Een moslim wil het liefst wel binnen deze termijn begraven worden en moet dan toestemming aanvragen. Mag de burgemeester van de betreffende gemeente deze aanvraag weigeren?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als in een wet staat dat ergens verlof voor moet worden gegeven, houdt dat in dat het verlof ook geweigerd kan worden. Dat geldt net zo goed voor de afgifte van rijbewijzen en bouwvergunningen als voor verlof om binnen 36 uur te begraven.
Maar er moet wel een bijzondere reden zijn om het verlof te weigeren. Ik kan eerlijk gezegd zo gauw geen reden bedenken. Nou, eentje dan. Een reden zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat als iemand geen natuurlijke dood is gestorven en het lichaam niet wordt vrijgegeven door justitie, de burgemeester dan ook nog geen verlof afgeeft. Hij moet namelijk ook instemming hebben van de officier van justitie. Maar normaal zal hij het verlof nooit weigeren. Er is overigens wel advies van een arts voor nodig. Maar daar zie ik geen probleem in. Er kan wel een argument vanuit de volksgezondheid zijn om een begrafenis niet al te lang uit te stellen, maar om het sneller dan normaal te doen is nooit een probleem vanuit de volksgezondheid.
Als de burgemeester het verlof tóch zou weigeren, kunnen belanghebbenden direct in beroep gaan bij de Commissaris van de Koningin, die onmiddellijk een besluit moet nemen. Maar ik heb eerlijk gezegd nog nooit gehoord dat dat voorkwam.

Zie ook de andere vragen over het snel begraven van moslims; binnen 36 uur mag, maar niet binnen 24 uur. Het mag nooit eerder dan 24 uur. Waarom niet, kunt u in die andere vragen in de sub-rubriek Uitvaartplechtigheid lezen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE