Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Melding overlijden aan enig kind bij contactbreuk


1 januari 2017

Vraag nummer: 48800

Mijn moeder is 7 jaar geleden overleden en 5 jaar geleden heeft mijn vader het contact met mij - zijn enig wettelijk kind - verbroken.
Hij heeft geen eigen bezittingen, zoals eigen woning, boot of vakantiehuis. Wél heeft hij al meer dan 7 jaar een vriendin, met wie hij niet samenwoont. De dochter van de vriendin is werkzaam bij een advocatenkantoor.
Is men bij zijn overlijden verplicht om mij - als enig wettelijk kind - op de hoogte te brengen van zijn overlijden, óók indien er sprake zou zijn van een eventuele laatste wilsbeschikking of testament? Zo ja, wie heeft deze verplichting dan?
De dochter van zijn vriendin is werkzaam op een advocatenkantoor, waardoor ik het sterke vermoeden heb, dat zij mijn vader het advies heeft gegeven minimaal een laatste wilsbeschikking of testament op te laten stellen, en mij zodoende volledig buiten te sluiten.

Met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Omwille van uw privacy heb ik uw naam onder uw vraag verwijderd.

Niemand is verplicht, geen privé persoon, een instelling of de overheid, om kinderen of erfgenamen te informeren over het overlijden van iemand.
Het is inderdaad denkbaar dat uw vader een laatste wilsbeschikking of testament opstelt. Een wilsbeschikking zoals een codicil is zinvol voor het kenbaar maken van zijn wens inzake begraven of cremeren. Hij kan dan echter niemand onterven en geen executeur benoemen. Daar is een testament voor nodig.

Als u wilt weten dat uw vader overlijdt, zult u de contacten met hem moeten aanhalen. Of andere familie zoals ooms en tantes of vrienden of desnoods de buren moeten vragen u te waarschuwen als er iets zou gebeuren. Anders zult u het nooit te horen krijgen. Tenzij uw vader geen relatie meer heeft, alleen woont en de gemeente gewaarschuwd wordt om de uitvaart te regelen. In dat geval neemt de gemeente contact met u op.

Zie vergelijkbare vragen zoals 'Wie meldt mij het overlijden van mijn broer?' in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE