Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Maximale termijn voor (uitstel) begraven of cremeren


6 oktober 2004

Vraag nummer: 3355  (oude nummer: 4756)

Ik ben werkzaam bij de werkgeversorganisatie in de schoonmaak OSB. In de CAO Schoonmaak wordt geen maximale termijn genoemd bij overlijden van de partner, moeder, vader en kinderen. Bij overlijden heeft men recht op doorbetaald verzuim. Kunt u aangeven wat de maximale termijn is waarbinnen iemand begraven of gecremeerd dient te zijn, inclusief verlenging van de burgemeester. Artikel 16 van de Wet plus de verlenging. Alvast hartelijk dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De wettelijke termijn om iemand te begraven of te cremeren ligt op uiterlijk de 5e dag na die van het overlijden. Als iemand op maandag overlijdt, kan het laatst op zaterdag de uitvaart plaats vinden.

Inderdaad is uitstel mogelijk met verlof van de burgemeester. Er is echter geen maximale termijn voor het uitstel. Als uitstel wordt gevraagd is dat meestal voor 1 of hooguit een paar dagen. Maar er zijn ook wel omstandigheden dat het twee of drie weken duurt voordat iemand wordt begraven of gecremeerd, bijvoorbeeld als in een gemeente in de burgerlijke stand ziet dat er wel naaste verwanten zijn, maar wanneer die feitelijk niet gevonden worden of daar geen contact mee mogelijk is. Als je via de burgerlijke stand van enkele gemeenten iemand moet opsporen die een paar keer verhuisd is, kan dat wel eens twee weken duren. Ook als iemand nietsvermoedend op vakantie is.
Ik kan me ook voorstellen dat er in verband met justitieel onderzoek een hele lange termijn overheen kan gaan voordat er een uitvaart is. Bijvoorbeeld bij een slachtoffer wiens identiteit niet vast staat, of wanneer pas na enkele weken wordt ontdekt dat het een rugzakstudent uit Zuid-Afrika is.

Een maximale termijn bestaat niet. En er is geen andere vaste norm te noemen die gehanteerd zou kunnen worden dan de standaard 5-dagen termijn. Overigens wordt in de praktijk ook maar zelden uitstel gevraagd.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE