Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten horeca (wel of geen acceptabele kosten uitvaart) 1


30 augustus 2017

Vraag nummer: 51798

Geachte heer Van der Putten,
Vriendin geeft opdracht, buiten de Erven om, voor de crematie. Zij heeft de crematie betaald. Geen huwelijk of samenlevingscontract. Overledene wilde sobere crematie. Zij eist dat de Erven de crematie betalen, de Erven betalen de crematie aan de vriendin.
Vraag: Dienen de kosten van de horeca (koffie met gebak) tijdens de uitvaartdienst ook aan de vriendin betaald te worden? Of vallen deze kosten zoals bloemen, kerkelijke uitvaart buiten de uitvaartdienst?
U alvast vriendelijk bedankt voor het antwoord.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Tot de kosten van de uitvaart die naar algemeen maatschappelijke opvattingen voor vergoeding uit de nalatenschap in aanmerking komen, behoren ook de kosten van koffie met gebak, bloemen, 1 of 2 volgauto's, grafhuur en een gedenkteken op een (urnen)graf. Dat houdt men in de rechtspraak ook aan.

Of de vriendin van de overledene, die de uitvaart regelt, wel of niet gehuwd is of wel of geen samenlevingsovereenkomst heeft is volstrekt niet relevant.
Het betekent alleen dat zij zelf geen erfgenaam is als er geen testament is die haar erfgenaam maakt. En dat anderen die wel erfgenaam zijn voor de kosten moeten opkomen, als de nalatenschap te klein zou zijn. Tenzij zij afstand doen van de erfenis, maar dan krijgen ze ook niets.

Koffie met gebak = een sobere crematie.

Alleen als sprake is van extremiteiten, hoeven de erfgenamen die niet volledig te betalen. Extreem is bijvoorbeeld 15 volgauto's, een grafmonument van 15.000,- euro, voor 1.000,- euro bloemen en een diner voor 50 mensen in een 3-sterren restaurant. Normaal geaccepteerd is 2 of 3 volgauto's, een grafmonument van 3.000,- tot 4.000,- euro, 200,- bloemen en niet alleen koffie maar ook een koffietafel van 35,- euro per persoon.
Een en ander is ook gerelateerd aan de welstand van de overledene. Voor iemand die geen cent te makken had, is het logisch dat men de kosten niet boven 2.500 tot 3.000,- laat uitkomen. Voor bijvoorbeeld een zakenman die midden in het leven stond, veel relaties had en een paar miljoen op de bank had, zijn kosten van 30.000,- ook normaal. Gemiddeld moet men uitgaan van een acceptabel bedrag rond 7.000,- voor een crematie of een begraving in een algemeen graf. Als sprake is van een begraving in een eigen graf komen er nog zo'n 5.000,- euro aan grafrechten en een grafmonument bij.

Kortom, over de koffie met gebak is geen discussie mogelijk. Net als over bloemen en de kosten van een kerkelijke uitvaartdienst. Die behoren uit de nalatenschap betaald te worden en aan de vriendin vergoed te worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag 51880.
Ook interessant voor u is vraag 51964 'Uitvaartkosten verhalen op erfgenamen? (staat dat in de wet? jurisprudentie?).



TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >