Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ik sta niet op rouwkaart


28 september 2017

Vraag nummer: 52142

Hoi

Heb een vraag . Mijn tante is over leden dat was de zus van mijn moeder die inmiddels al weer 15 jaar dood is . Nou staat er op de rouwkaart onder me oom en neefje nichtje en hond. De naAmerikaanse van mijn opa en oma . Dan mijn moeder met een kruisje er achter . Daaronder mijn oom en zijn vrouw en kinderen . En mijn zusje en ik staan er niet op. Is dit normaal of een beetje raar. Alvast bedankt mvg

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn geen vaste regels voor wat wel of niet op een rouwkaart kan of mag.

In Nederland is het niet gebruikelijk om broers en zussen van de overledene mee op een rouwkaart te zetten, als de overledene een eigen gezin heeft. Wat dat betreft is het al apart dat uw oom en (postuum) ook uw moeder op de kaart staan. Dat dat wel gebeurt, is bijzonder en kunt u als een compliment zien: uw moeder is niet vergeten.

Wie er verder op de kaart staan, geeft waarschijnlijk aan hoe hecht de band met het gezin van uw tante was. Uw oom had blijkbaar een heel goede band en waarom zijn vrouw en kinderen er op staan, is misschien omdat ze veel contact met uw overleden tante hadden. Uw moeder is al weer 15 jaar dood en dan kan ik me goed voorstellen dat het contact tussen u en uw zus enerzijds, en uw tante en misschien ook de rest van de familie anderzijds, een beetje verwatert. Het 'natuurlijke cement', uw moeder, is er immers niet meer.

Het is niet gangbaar dat alle neefjes en nichtjes van een overledene allemaal op een rouwkaart worden genoemd, zeker niet als ze volwassen zijn. Wat dat betreft is het helemaal niet raar of ongebruikelijk als u niet genoemd bent.
Het zou andersom eerder vreemd zijn geweest als u wel genoemd zou zijn, zonder dat dit van tevoren met u zou zijn overlegd.

Zie andere vragen over rouwkaarten in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE