Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ik heb mijn zus niet geïnformeerd over het overlijden van onze broer


18 augustus 2020

Vraag nummer: 61379

Mijn broer is overleden in Belgie. daar woonde mijn broer . Ik ben met mijn vrouw erheen gegaan niet te weten dat mijn broer zo snel zal overlijden. De crematie geregeld en een notaris ingeschakeld voor de betalingen en nalatenschap en verdeling voor mij en mijn zus. Ik had mijn zus haar telefoonnummer niet meer want wij hadden al jaren geen contact. Nu is ze boos en wil ze schadevergoeding omdat ze niet wist van het overlijden van haar broer en naar de crematie kon. Mijn vraag is - kan ze schadevergoeding eisen van mij ? Graag hoor ik het van u ?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan me voorstellen dat de situatie in België u overvallen heeft. Maar dat u uw enige zus niet over het overlijden van uw en haar enige broer informeert, tja, dat is niet zo netjes. Ook al hebt u al jaren geen contact. Als u de tijd hebt om een crematie te regelen en een notaris in te schakelen, hebt u ook tijd om uw zus in te lichten.

Er zijn vast andere mensen aan wie u haar telefoonnummer had kunnen vragen. Zij stond waarschijnlijk wel in het adresboekje van uw broer. Of u had haar een kort briefje of een rouwkaart kunnen sturen. In sommige delen van Nederland is het nog steeds mogelijk om de lokale politie in zo'n situatie te vragen even bij haar langs te rijden om haar te informeren.

Dat uw zus boos is, kan ik goed begrijpen.

Uw zus heeft geen recht op een schadevergoeding. Want er is geen financiële schade en aan emotionele schade doet het Nederlandse recht in dit soort situaties niet.

Maar aan de andere kant denk ik dat uw zus wel excuses zou mogen krijgen. U had niet aan uw relatie met uw zus moeten denken, maar aan de relatie tussen uw broer en uw zus.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE