Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geadopteerd en begrafenis biologische vader regelen


31 augustus 2003

Vraag nummer: 2438  (oude nummer: 2992)

Enkele jaren geleden ben ik door mijn stiefvader geadopteerd. Sinds 7 jaar heb ik terug 100% contact met mijn biologische vader. We hebben het verleden achter ons gelaten en een nieuwe start begonnen.
Vandaag is hij overleden aan een hartinfarct.
Hij heeft nog een broer en een zuster.
Zij hadden graag gehad dat ik alles regel voor de uitvaart en alles wat erbijhoort.
Nu is mijn vraag. Ik draag de naam niet meer van mijn natuurlijke vader. ik heb nog al de papieren waarop staat dat hij mijn vader is en de papieren van de adoptie. Maar hoe geraak ik aan al de informatie nodig voor de uitvaart en de verdeling van de erfenis?
Heb ikzelf ook recht op een deel van de erfenis?
Hartelijk dank voor uw antwoord

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gecondoleerd.
Voor het regelen van een begrafenis is het niet nodig dat iemand kind of erfgenaam of familielid of wat dan ook van de overledene is. Iedereen kan de begrafenis van iemand anders regelen, dus u ook die van uw biologische vader. Het maakt dus ook niet uit dat u nu een andere naam hebt.
Wel is het verstandig om eerst even te bezien van de financiële mogelijkheden uit de nalatenschap van uw vader zijn, alvorens wellicht (te) hoge kosten te maken. Ook is het natuurlijk goed om e.e.a. te doen in goed overleg met de broer en zuster van uw biologische vader.

Maar ik zie dat u een Belgisch e-mail adres hebt en ik weet niet in hoeverre het Nederlandse recht afwijkt van het Belgische. Houdt dat bij de antwoorden wel in de gaten: ik kan alleen over de Nederlandse situatie vertellen.

De enige informatie die u van tevoren - in Nederland - nodig hebt om de begrafenis te regelen, is een beeld van de financiën en te weten wat uw biologische vader gewenst zou hebben, als hij specifieke wensen had (keuze begraven of cremeren en zo ja, waar). Dat kunt u met zijn broer en zus bespreken, als u zelf geen idee hebt.

De begrafenis heeft nog niets te maken met de erfenis en de verdeling van de erfenis, behalve dan dat de kosten later uit de erfenis betaald moeten worden. De erfenis hoeft niet nu direct geregeld te worden. Wel moeten veel zaken geregeld, heel erg veel zelfs, de komende weken en maanden, maar dat is niet de zorg van dit moment.

De vraag of u erfgenaam bent, kunt u beter stellen in de Notariële adviesrubriek. Maar als u inderdaad Belgische bent, moet u dat er bij vermelden.

Als u wilt weten hoe u de verdeling van de erfenis aan moet pakken en andere informatie zoekt, kunt u ook kijken of u het antwoord op uw vragen vindt op de site van de notarissen (www.notaris.nl). Het is mij onbekend of er van de Belgische collega's ook een site is (ww.notaris.be?).

En als u een bepaalde vraag uitgebreider wilt bespreken, kunt u uw vraag ook telefonisch voorleggen aan de Notaristelefoon: 0900 - 346 93 93 (25 cent per minuut). De deskundige medewerkers van de Notaristelefoon zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 14.00 uur.

Overigens kunt u altijd een notariskantoor in uw woonplaats bellen en een vraag voorleggen of een afspraak maken. Men is in Nederland altijd bereid om iemand met wat eenvoudige telefonische vragen kosteloos te helpen. En dat zal in Vlaanderen niet veel anders zijn. Adressen vindt u op internet en in het telefoonboek.

En natuurlijk is er ook de informatie 'Voor, Tijdens en Na de uitvaart' op deze site.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE